Önmagunk megismerése és fejlesztése – Gyéresi Júlia előadása

Miért fontos megismerni önmagunkat, miért jó, ha gyermekünk karakterét felismerjük időben és azt figyelemmel tartva irányítjuk, vagy úgy vállalunk egy feladatot, hogy tisztában vagyunk saját korlátainkkal, képességeinkkel? Ugyanez vonatkozik a párválasztásra is, hiszen nem mindegy, hogy életünk társa képes-e tolerálni kalandéhségünket, vagy ellenkező esetben zárkózottságunkat – minderről Gyéresi Júlia, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem adjunktusa tartott interaktív előadást a marosvásárhelyi RMDSZ-nőszervezet Női akadémia előadássorozatának idei, első rendezvényén.

Előadásának bevezetőjében arról beszélt, hogy a kilenc személyiségtípusnak melyek a lelki és szellemi jellemzői. Az enneagramm, – a lélek térképe, az egység szimbóluma, – az a módszer, amely segítségével rálátást nyerhetünk hiányosságainkra és az erényeinkre, megtudhatjuk, hogy milyenek vagyunk: béketeremtők, reformerek, segítők, eredményesek, individualisták, megfigyelők, lojálisak, rajongók vagy kihívók. Ha nem érezzük jól magunkat egy adott helyzetben, a munkahelyen, a családban, a baráti társaságban, ha folyamatosan elégedetlenek vagyunk, ha azt érezzük, hogy valami megakadályoz abban, hogy beteljesüljenek a vágyaink, – változtatásra van szükségünk.

Ha felismerjük ennek a szükségességét, már megtettük az első lépést a fejlődés és a változás útján. „Az ember hatalmas belső energiával – szeretet-energiával – jön a világra. A 4. és 6. év közötti életkorban a gyermek felfedezi, hogy az önmagáról alkotott belső érzése nincs szinkronban a körülötte lévő világgal. A gyermekkor 7. évére minden emberben tökéletesen kialakul az Én-tudat, mely az egyén és a világ között keletkezett szakadék eredményeként jön létre. Rájön arra, hogy a külvilág ellenséges az irányába” – mondta az előadó, aki ismertetve a kilenc karaktert, rámutatott arra is, miért jó, ha ezeket még a zsenge gyermekkorban felismerik.

„Senkit nem lehet dobozolni, mindenki sokszínű” – hangsúlyozta, majd felsorolt néhány olyan magyar közmondást, „igazságot”, amelyek már fiatal korban gátlásokat, akadályokat állítanak az emberi személyiség kiteljesedése elé. „Dió törve, asszony verve jó” – a nők semmibevétele, a férfiak autoriter minősége, amilyen csak a „hagyományos” magyar mentalitást tükrözi, de azt is sugallja, hogy a nőnek a férfi mellett milyen pozíciója van. „Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” – vagyis eszedbe ne jusson, többre vágyni, túllépni korlátaidon, saját képességeid határait feszegetni. „Jobb félni, megijedni” – nem merj újítani, eltérni a megszokott rutinról, szokjál hozzá a félelemhez, tanulj meg élni azzal – sugallja ez a közmondás, ahogy az is sokat elárul, miszerint „Járt utat a járatlanért el ne hagyd” – tehát a jól kitaposott, biztonságos, de unalmas útról nem szabad, nem érdemes letérni, új utakat felfedezni veszélyes, kockázattal jár.

Az embert a test, lélek és szellem egysége jellemzi. Ennek megfelelően az emberi személyiség három alapkomponense az ösztön, az érzés és a gondolkodás. Az enneagram ezen alapkomponensek szerint hármas csoportokba, úgynevezett triászokba rendezi a 9 személyiségtípust. Bármelyik típusba tartozunk is, személyiségünkben mindhárom összetevő – az ösztön, az érzés és a gondolkodás – egyaránt megtalálható, és ezek állandó kölcsönhatásban állnak egymással. A triász azt mutatja meg, hogy a személyiség működésének mely területén vannak a legnagyobb problémák – tért ki a részletekre az előadó, aki ismertette a 9 személyiségtípus jellemvonásait, szóhasználatát, a különféle problémákhoz való viszonyulását, illetve azt, hogy melyik típusnak melyik az ideális párja, hogy azok hiányosságaik és erényeik egymást erősítsék, így ezáltal egymás mellett kiteljesedhessenek.

Kimaradt?