Államosított ingatlanok eladásával vádolják Temesvár volt és jelenlegi polgármesterét

FRISSÍTVE: Beidézték pénteken az Országos Korrupcióellenes Ügyészségre (DNA) Temesvár polgármesterét. Nicolae Robut és elődjét, Gheorghe Chiuhandut azzal vádolják, hogy törvénytelenül adtak el államosított ingatlanokat. 

A DNA bukaresti ügyosztályára való érkezésekor az elöljáró azt nyilatkozta, nem tudja, milyen ügyben kapott idézést. „Nem tudok semmit. Telefonon idéztek be. De nem izgulok, mert nincs közöm korrupcióval vagy befolyással való üzérkedéssel kapcsolatos ügyekhez” – fogalmazott Nicolae Robu. 

Mint utóbb kiderült, Robut és elődjét, Gheorghe Ciuhandut azzal vádolja a DNA, hogy a kommunista rezsim által államosított ingatlanokat adtak el az 112/1995-ös, illetve 10-es törvény alapján a lakásokat bérlőknek. 

A DNA épületétől távozó Chiuandu elmondta, az ügyészek hivatali visszaéléssel vádolják. Mint fogalmazott, mandátuma alatt ezerháromszáz lakás adott el a város, 60 ingatlan esetében találtak törvénytelenséget. Ciuhandu volt beosztottaira hárította a felelősséget, az adás-vételi szerződéseket a hivatal alkalmazottai állították össze, ők vizsgálták meg az épületek jogi helyzetét. 

Nicolae Robu beszámolója szerint az ügyészek azzal szembesítették, hogy mintegy 1 000 lakást adtak el törvénytelenül Temesváron, többek között a 112-es törvény hatályba lépése után is. „Mandátumom alatt két lakást adott el a polgármesteri hivatal két szerény körülmények között élő családnak, tehát szó sem lehet hivatali visszaélésről, korrupcióról. A polgármesteri hivatal jogi osztálya annak idején arról biztosított, hogy a tranzakciók tiszteletben tartották a törvényeket, következésképpen ártatlannak tartom magam” – fogalmazott Nicolae Robu. 

A DNA szerint 1995 és 2005 között a temesvári önkormányzat alkalmazottjai az 1995/112-es törvény előírásainak megszegésével, törvénytelenül értékesítettek 968 egykor államosított házat Temesvár régi központjában, több mint 40 millió eurós kárt okozva ezáltal az államnak.  Az ingatlanokat állítólag alacsony áron vásárolták fel befolyásos helybéli személyek, noha a törvény értelmében azok lettek volna a jogszabály kedvezményezettjei, akiktől önkényesen elkobozták az ingatlanokat. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?