A hétfői közvita után dönt a kormány a közkegyelmi rendelet további sorsáról

A hétfői közvita következtetései és az igazságügyi miniszter álláspontja alapján dönt majd a kormány arról, milyen „megoldást” választ a közkegyelmi rendelet ügyében – nyilatkozta vasárnap Sorin Grindeanu miniszterelnök. 

„Hétfőn sor kerül a közvitára. Megkértem az igazságügyi minisztert, ismertesse velem a tárca konklúzióit, és hogy melyik úton kellene majd tovább haladnunk. Nagyon fontos ismernem a kezdeményező álláspontját, hogy a legjobb megoldást választhassuk” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy reményei szerint a következő napokban „határozott döntést” tudnak majd hozni a közkegyelmi rendelet tekintetében.

Grindeanu azt is elmondta, vagy sürgősségi rendelettel, vagy felelősségvállalással, vagy törvénytervezet formájában rendelkeznek majd a közkegyelemről, illetve a Büntető törvénykönyv módosításáról. „Mindhárom módszer teljesen törvényes” - tette hozzá a miniszterelnök. 

A kormányfő ugyanakkor rámutatott, a közkegyelem önmagában nem oldja meg a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltságának kérdését, ehhez egy egész intézkedéscsomagra van szükség, amelyet a szaktárcának „a lehető legrövidebb időn belül” ismertetnie kell. Grindeanu hozzátette, a közeljövőben találkozni fog az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökével. Mint mondta, „feltétlenül szükségesnek” tartja a vele való egyeztetést, hogy „valós képet” alkothasson a helyzetről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?