FRISSÍTVE – Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök: a munkát vállalom és várom

Porcsalmi Bálintot választotta az RMDSZ ügyvezető elnökévé szombaton a Szövetetségi Képviselők Tanácsa. Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai kiértékelőjében elmondta: Romániában meg kell erősíteni a jogállamiság kereteit biztosító intézményeket, mert ha a sérül a jogállamiság, elsősorban a nemzeti kisebbségek vannak kitéve a jogsértéseknek.

A szövetségi elnök az SZKT marosvásárhelyi ülésén hangsúlyozta: az RMDSZ évek óta mondja, nincs rendben az igazságszolgáltatás működése, és most egyre több olyan információ kerül nyilvánosságra, amely megerősíti, hogy az elmúlt években Romániában "kézi vezérlésű" igazságszolgáltatás működött, amelyet politikai leszámolásokra használtak fel.

Az RMDSZ elnöke bírálta a kormányt, amiért sürgősségi rendeletekkel, a parlament megkerülésével akarja módosítani a büntetőjogot, ugyanakkor úgy vélte, a parlamentnek jogában áll eldönteni, hogy indokolt-e közkegyelemben részesíteni börtönbe zárt embereket.

Kelemen Hunor emlékeztetett: az új büntető- és büntetőeljárási törvénykönyveket 2009-ben parlamenti vita nélkül fogadta el a törvényhozás, majd többször módosították sürgősségi kormányrendeletekkel. Az RMDSZ elnöke elmondta: a parlamenti vita megkerülése vezetett oda, hogy az alkotmánybíróság a törvénykönyvek több mint negyven cikkelyét találta alaptörvénybe ütközőnek, a parlamentnek pedig azóta sem volt bátorsága ezeket összhangba hozni az alkotmánnyal.

Fontosnak nevezte a nemzetbiztonsági törvények módosítását is, mert - mint mondta - azok elavultak, és lehetőséget teremtenek a rossz alkalmazásra, aminek eredményeként az ügyészség nemzetbiztonsági lehallgatásra alapozva indíthat büntetőjogi eljárást. Példaként Horváth Anna kolozsvári alpolgármester esetét említette.

Bővíteni a kisebbségi jogokat

Hangsúlyozta: az RMDSZ az új parlamenti ciklusban a kisebbségi jogok bővítésén akar dolgozni, de legalább ennyire fontos számára a jogállamiság megerősítése. Harmadik feladatként a perifériára és az állam segítségére szoruló emberek segítését jelölte meg.

Reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ-nek a szociálliberális kormánykoalícióval kötött parlamenti együttműködési megállapodása eredményes lesz, és már a tavaszi parlamenti ülésszakban sikeresen tárgyalhatnak a kormánypártokkal a nemzeti kisebbségek jogainak bővítéséről.

Kelemen Hunor úgy vélte, a tavalyi önkormányzati és parlamenti választáson való sikeres szereplés igazolja, jó döntéseket hoztak az elmúlt években, ezek között említette a szövetség 2014-es ellenzékbe vonulását, a Magyar Polgári Párttal (MPP) való együttműködés kialakítását, valamint azt, hogy az RMDSZ-nek sikerült rendezni a magyarországi kormánypártokhoz fűződő viszonyát.

Porcsalmi: nem tanácsadóként állok itt

Kelemen Hunor kiértékelője után Porcsalmi Bálintot választották az RMDSZ ügyvezető elnökévé a szövetségi képviselők. A szövetségi elnök jelöltje egyöntetű szavazattal nyerte el a tisztséget.

„Egy olyan szerepet kell betöltenem, amire sosem vágytam, de mindig tiszta szívből tiszteltem, és olykor tartottam, féltem tőle. Ma azért állok az SZKT előtt – előttetek, hogy támogatásotokat kérjem – mindenek előtt a munkára, nem csupán a tisztségre. Nekem az a fontos, hogy maradhassak ügyvezető elnökként is az, aki vagyok: Bálint” − fogalmazott az SZKT ülésén, megválasztása előttt Porcsalmi Bálint.

Az ügyvezető elnök az elmúlt években a világ számos részén politikusok munkáját segítette, kampányokat szervezett, szervezeteket épített, és mint mondja, tanácsadóként számára a legnagyobb luxus az volt, hogy őszinte lehetett, elmondhatta élesen, nem egyszer nyersen, amit gondol, amit szerinte tenni kell.

„Ma nem tanácsadóként állok itt, hanem politikai felelősséget vállalok. De az őszinte, egyenes magatartástól nem akarok megválni. És ha lehet ilyet kérni, akkor ezt várom el a Szövetség politikusaitól, helyi és megyei vezetőitől, központi és területi munkatársaitól is. Nyílt, egyenes beszédet. Számomra minden jó csapatmunka alapja ez. Hiszek abban, hogy csak így lehet eredményeket elérni”− nyomatékosított.

Beszédében elhangzott, ugyanazt a célt tartja szem előtt, amiért évek óta dolgozik: hogy 2019-re az RMDSZ legyen a legmodernebb politikai szervezet Romániában, de akár a térségben is. „Én ezt komolyan gondolom, és ezt csak együtt tudjuk megvalósítani. Számomra az innováció nem csupán jobb számítógépeket, vagy több FB-reklámot jelent. Én azt vallom, hogy a szervezet életében az innováció elsősorban a tartalomra és a munkamódszerekre vonatkozik. Több munkát, és minden esetben jól előkészített, alapos munkát szeretnék. Valós együttműködésre van szükségünk! Kevesebb gyűlésre, de jóval több egyeztetésre és párbeszédre. Egy olyan rendszerre, amely a megfelelő döntés-előkészítésre, a pontos végrehajtásra, a nyomon követésre és számonkérésre épül” – hangsúlyozta a szavazás előtt az RMDSZ ügyvezető elnöke.

„Ma Nagy Zsoltnak kellene itt állnia”

Az elkövetkező időszak terveit ismertetve Porcsalmi Bálint elmondta, csapatával, világos iránnyal, pontos feladatokkal, felelősökkel és határidőkkel összeállítják az ügyvezető elnökség munkatervét, ezt követően ellátogatnak minden megyei szervezethez, hogy közösen mérjék fel az igényeket, és összesítsék a feladatokat, napokon belül pedig megkezdik a májusi kongresszus előkészítését.

„Ma nem nekem kellene itt állnom. Egy más időben, más helyzetben, talán egy más, jobb világban ma Nagy Zsoltnak kellene itt állnia. De Zsolt nincs itt. Pontosan tegnap két éve annak, hogy őt börtönbe zárták, koholt vádak alapján, ártatlanul. Ő nekem azt mondta, hogy nyugodt szívvel vállaljam el a szövetségi elnök felkérését. Úgy fogalmazott, hogy magunk fajta emberek számára – akik munkát és nem tisztséget kérnek – ez a legszebb feladat az RMDSZ-ben”− mondta Porcsalmi, aki beszédének végén kijelentette, szolgálatra készen áll, vállalja és várja a munkát, ehhez pedig az SZKT támogatását kéri.

Május 13-án kongresszus lesz

A Szövetségi Képviselők Tanácsa arról is döntött szombaton, hogy május 13-án tartják az RMDSZ 13. kongresszusát, amelyen meghatározzák a szövetség következő két évre vonatkozó stratégiáját - mondta Kelemen Hunor szombaton, az SZKT ülését követő sajtónyilatkozatában.  Az RMDSZ vezetője szerint arról egyelőre nem született döntés, hogy hol tartják a kongresszust, eddig Zilah és Beszterce merült fel lehetséges helyszínként. 

A 13. kongresszus céljaival kapcsolatban a szövetségi elnök elmondta, ezen meghatározzák az RMDSZ következő két évre szóló stratégiáját. 2019-ig nem lesznek választások, így addig építeni szeretnék a szövetséget, és olyan dolgokkal is akarnak foglalkozni, amelyekre a választások miatt eddig nem jutott idő - magyarázta a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy ismét napirendre szeretnék tűzni a többség és a kisebbségek közötti paktum kérdését.

Kapcsolódók

Kimaradt?