Érvényesítette Liviu Dragnea mandátumát az illetékes parlamenti bizottság

Érvényesnek nyilvánította Liviu Dragnea képviselői mandátumát kedden a mandátumigazoló bizottság.

A Szociáldemokrata  Párt (PSD) elnöke mandátumának érvényességét a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői kérdőjelezték meg arra az alsóházi szabályra hivatkozva, amely szerint nem lehet képviselő olyan személy, akit választási csalás miatt jogerősen elítéltek.

Eugen Nicolicea tájékoztatása szerint Liviu Dragnea mandátumának érvénytelenítését a liberálisok nevében Valeria Schelean kérte, a házszabály 7. cikkelyének 3. bekezdésére hivatkozva. A jogász PSD-s képviselő szerint a hivatkozott 7. cikkely 3. bekezdése a választás folyamatában elkövetett bűncselekményekre vonatkozik.

„Amint tudják, a kérdéses ügy a referendummal kapcsolatos (Liviu Dragneát április 22-én ítélték el jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre a Traian Băsescu akkori államfő leváltására kezdeményezett 2012-es népszavazáskor elkövetett választási csalás miatt - szerk. megj.) A referendum nem választási folyamat, így nem érvényes rá a 7. cikkely 3. bekezdése. A választási folyamat a választásokkal és a választópolgárokkal kapcsolatos, a népszavazás pedig az állampolgárokkal való közvetlen konzultáció, nem választás” - érvelt Eugen Nicolicea a Liviu Dragnea mandátumának érvényesítése mellett.

Valeria Schelean az alsóház szabályzatára hivatkozva kérte Dragnea mandátumának érvénytelenítését, a szavazáskor azonban mindössze egy szavazat szólt javaslata mellett, kettő pedig ellene.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?