Raluca Turcan: érvényteleníteni kell Liviu Dragnea mandátumát

Liviu Dragnea szociáldemokrata párti elnök képviselői mandátumának érvénytelenítését kéri a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közölte vasárnap Raluca Turcan.

A liberális alelnök szerint ezt a képviselőház szabályzatára hivatkozva kérik, a dokumentum ugyanis kimondja, hogy a választási csalásért elítélt honatyák mandátuma nem érvényesíthető.

Liviu Dragneat április 22-én felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság az államfő leváltásáról kiírt 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A politikus ugyanis csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

A képviselőház szabályzata szerint az újonnan elnyert mandátumok érvényesítése érdekében létrehozott bizottság az érvénytelenítést javasolhatja, ha a mandátumot elnyert személyt választási csalásért már elítélték. A szabályzat szerint azonban minden ilyen esetről külön kell szavazzon a képviselőház is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?