Már elérte a nyolcat a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma

Nyolcra nőtt a kanyarójárvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium életbe léptette a járvány megfékezésére kidolgozott tervet  – közölte a tárca.

A péntek esti közlemény szerint a Cantacuzino Intézet tájékoztatta a minisztériumot, hogy a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták: a Dolj megyei elhunyt gyermek kanyaróval fertőzött volt. A kanyaró által okozott elhalálozások száma így nyolcra emelkedett.

Az egészségügyi minisztérium az Egészségügyi Világszervezettel, az UNICEF-el és az Országos Közegészségügyi Intézettel közösen kidolgozta és életbe ültette a járvány megfékezésére szolgáló tervet, miután országszerte 1725 kanyarós megbetegedést jelentettek.

Első lépésként lecsökkentik az oltási életkort 9 hónapra. Ez azért fontos, mert a járvány az egy év alatti gyerekeket is veszélyezteti. Az 5 és 9 év közötti gyerekeket visszahívják második oltásra is, a családorvosok jelenleg is dolgoznak a beoltandó gyerekek listáján.

A szaktárca szerint jelenleg 300 ezer kanyaró-rózsahimlő-mumpsz elleni hármas (ROR) oltás van, ami elegendő az újraoltásra szoruló gyerekek számára is. Az ország 32 megyéjében ütötte fel fejét a kór. A legtöbb esetet Arad (454), Temes (240) és Maros (238) megyében jegyezték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?