Bukarestben tiltakoztak a fogyatékkal élő személyek

Több mint kétszáz személy tiltakozott szombaton a bukaresti Győzelem téren a fogyatékkal élők jogairól szóló törvények és az ENSZ-egyezmény által előírtak be nem tartása miatt.

Az Izomsorvadásos Betegek Romániai Egyesülete által szervezett, Nem akarunk népirtást Romániában mottójú tüntetésen fogyatékkal élő személyek, hozzátartozóik, valamint a Személyi Gondozók Szakszervezetének képviselői vettek részt. A tiltakozók elsősorban azt sérelmezték, hogy nem biztosítanak számukra munkalehetőséget, hogy nem részesülhetnek megfelelő egészségügyi ellátásban, gyógyszerekben, élelemben.

„Azért választottuk ezt a napot, mert december 3-a fogyatékkal élő személyek világnapja. Egészségünket kockáztatjuk azáltal, hogy kiállunk a hidegbe, más módon azonban nem tudjuk felhívni a hatóságok figyelmét arra, hogy folyamatosan megaláznak bennünket, hogy nincs hozzáférésünk az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, kénytelenek vagyunk a házban ülni, mert a legtöbb közterület megközelíthetetlen számunkra, nincs munkahelyünk, sokan közülünk fűtetlen lakásban élnek, nincs, amit megenniük, nincsenek gyógyszereik” – nyilatkozta Daniela Tontsch, az Izomsorvadásos Betegek Romániai Egyesülete bukaresti szervezetének elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?