Magyarországon is elindul a hajsza Pui Béláék ellen

Nem körözik többé Romániában a szökésben lévő Pui Bélálékat, miután bizonyosságot nyert, hogy Magyarországon tartózkodnak. Európai elfogatóparancsot adnak ki ellenük, a magyar rendőrök fogják keresni őket  – tájékoztatta a Maszolt csütörtökön a Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip.

A székelyudvarhelyi alvilág két ismert alakjának, idősebb és ifjabb Pui Bélának az előzetes letartóztatását hétfő délután rendelte el a Hargita Megyei Törvényszék. A rendőrségen nem jelentkeztek, és azóta sem tudták őket előállítani. Elfogatóparancsot adtak ki ellenük, harmadik napja szökésben vannak.

A közösségi oldalakon már korábban elterjedt az információ, hogy a két férfi Magyarországon keresett menedéket. Ezt csütörtökön a Hargita megyei rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip a Maszolnak is megerősítette. Tájékoztatása szerint „specifikus adatgyűjtési módszerekkel” kinyomozták: a két férfi Magyarországra menekült, így Romániában már nem körözik őket.

A szóvivő elmondta, a rendőrség már elkezdte az európai elfogatóparancs kiállításának procedúráját. Szerinte „csak órák kérdése”, és a parancs eljut valamennyi EU-tagállam rendőrségéhez, így Budapestre is. Ha ez megtörtént, a két székelyudvarhelyi férfit Magyarországon is körözni fogják.

Az európai elfogatóparancs intézményének szabályai szerint Magyarország a gyanúsítottak elfogása után legfeljebb 60 napon belül köteles visszajuttatni őket Romániába. Budapest akkor sem utasíthatja vissza az átadásukat, ha Puiék magyar állampolgárok is.

Mint ismert, id. és ifj. Pui Bélát egy helyi vállalkozó késvillantással kísért megfenyegetése miatt vették egy hete 24 órára őrizetbe. Egy éjszakát töltöttek a csíkszeredai fogdában. Az ügyészek másnap az előzetes letartóztatásukat kérték, ám a bíróság szabadlábra helyezte a gyanúsítottakat. A vádhatóság azonnal fellebbezett, és a Hargita Megyei Törvényszék elfogadta az óvásukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?