Kiszámítható földalapú támogatások adhatnak megoldást

„Kiszámíthatóvá kell tennünk a földalapú támogatásokat. Ezt várják el tőlünk a magyar gazdák. Egy hosszú távú stratégia kidolgozására van szükség annak érdekében, hogy a földtulajdonosok tervezni tudjanak a jövőre nézve”– hangsúlyozta Császár Károly, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje Marosugrán, ahova Novák Csaba Zoltán szenátorjelölttel látogatott.

Császár elmondása szerint mielőbb egyszerűsíteni kell a támogatások megszerzésére vonatkozó bürokratikus eljárásokon, elmondta: sok olyan gazdáról van tudomása, aki elvesztődik a bürokratikus eljárásokban, és nem tudja időben leadni támogatási kérelmét.

Fontosnak tartja továbbá, hogy a helyi önkormányzatok tegyék lehetővé az e fajta ügyintézést: „azért fogok dolgozni, hogy a jövőben egy online-adatbázist alakítsunk ki, ami nagy segítség lenne mind az állampolgárok, mind pedig az önkormányzatok számára. Ennek köszönhetően az emberek nem kell több kilométereket megtegyenek azért, hogy két nyomtatványt beszerezzenek.”

Novák Csaba Zoltán a szakoktatás fontosságát hangsúlyozta a helybéliekkel folytatott beszélgetésen. Elmondta: „bár az utóbbi öt évben fontos lépések történtek az anyanyelvű szakoktatás ügyében, mégis komoly lemaradás tapasztalható az elméleti oktatáshoz képest. Kiemelten kell kezelni a szakoktatást, és a szükségletek szerint szaklíceumi profilú intézményeket kell létrehozni. Versenyképességünk növelése érdekében pótolni kell a hiányzó profilokat, mint például a mezőgazdasági és környezetvédelmi szakemberképzést.”

Kapcsolódók

Kimaradt?