„A szórványnak fontos szerepe van december 11-én”

„Jelenleg a december 11-i parlamenti választás az erdélyi magyarság előtt álló legnagyobb kihívás, fel kell mutatnunk a közösség erejét, és ebben a szórványnak is fontos szerep jut” – fogalmazott Winkler Gyula Budapesten, ahol kedden a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma keretében működő Szórvány-diaszpóra munkacsoport ülésén vett részt.

„Nagyra értékeljük és megerősít bennünket, hogy a Magyar Országgyűlés tavaly határozatban rögzítette, hogy november 15-e a Magyar Szórvány Napja, de az is jelentőségteljes, hogy az erdélyi, Kárpát-medencei szórványprogramok fenntartásában és megerősítésében is részt vállal a Magyar Országgyűlés. Ez a támogatás kiemelten fontos a következő napokban is, amikor az erdélyi szórványközösségeket mozgósítani kell, hogy a magyar közösség minél nagyobb arányban vegyen részt a választáson" – tette hozzá az EP-képviselő.
Winkler Gyula beszámolt arról, hogy az RMDSZ a választási előkészületek során megteremtette a politikai összefogás feltételeit, ugyanakkor a tömbben és a szórványban élő magyar közösségek belső szolidaritását is sikerült megerősíteni. Mint mondta, az összefogás és szolidaritás volt a központi üzenete az idén Besztercén megszervezett Magyar Szórvány Napjának is.

Az Országházban tartott ülésen három napirendi pont szerepelt, elsőként a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület tevékenységéről számoltak be, majd Hámos László, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) elnöke tartott előadást, ezt követően a Magyarság Háza tevékenységét és terveit ismertették.

Az ülést Révész Máriusz társelnök vezette, aki összegzőjében a Magyar Országgyűlés támogatásáról biztosította a szórványt és diaszpórát képviselő szervezeteket, elmondta, hogy számíthatnak arra, hogy a magyar kormány fenntartja és bővíti a jelenlegi szórványprogramokat.

A romániai választásokra reflektálva, úgy fogalmazott, a parlamenti választáson való eredményes szereplés kulcsfontosságú az erdélyi magyarság jövője szempontjából.

Kapcsolódók

Kimaradt?