Novák Csaba Zoltán: új alkotmányra van szükség

Egy új alkotmány kidolgozásának szükségéről beszélt Novák Csaba Zoltán a Marosvásárhelyi TVR magyar nyelvű választási műsorában, amely a Romániában élő magyar közösség kollektív jogait is biztosítaná.

„A 1918-ban aláírt Gyulafehérvári nyilatkozatban az erdélyi románság úgy fejezte ki a többi román nemzetrésszel való egyesülési szándékát, hogy közben ők maguk is egyfajta belső autonómiát terveztek, aminek a Bukaresttől való függetlenséget kellett volna biztosítania számukra. Ez azonban nem valósult meg, hasonlóképpen a magyarság önrendelkezési törekvései is kudarcba fulladtak” - magyarázta Novák Csaba Zoltán szenátorjelölt a Marosvásárhelyi TVR magyar nyelvű választási műsorában.

„Arra kellene törekedni, hogy a különböző térségeknek regionális fejlődési lehetőségeket biztosítsunk Romániában, hiszen ez nem csak erdélyi kérdés, az egész országra vonatkozóan fontos, ugyanis az országnak még ma is megvannak azok a sajátos történelmi provinciái, amelyek szoros egységet képeztek gazdasági és kulturális szempontból is. Ezekre alapozva kell megteremteni a modern Romániát" − mondta a szenátorjelölt, majd hozzátette: a nagyobb régiók gazdasági tevékenységét, anyagi függetlenségét újra kell gondolni, Székelyföldnek pedig vagy autonómiát kell biztosítani, vagy pedig Erdélyen belül egy különleges státuszt kell biztosítani számára.

A szenátorjelölt továbbá egy új alkotmány kidolgozásának szükségéről beszélt, amely akkor lenne tökéletes a romániai magyar közösség számára, amennyiben néhány olyan kitételt is tartalmazna, amely az itt élő magyar közösség kollektív, azaz közösségi jogait is biztosítaná. „Elsősorban a kisebbség statútumra gondolok, valamint arra, hogy a magyar közösséget fogadják el államalkotó nemzetként, hiszen az erdélyi románok is ezt kérték a Magyar Országgyűléstől 1918 előtt" − fejtette ki Novák Zoltán, az RMDSZ Maros megyei szenátorjelöltje.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?