Letiltották a köztévében a kormányfővel készített „agrárinterjút”

FRISSÍTVE: Kihallgatja hétfőn a képviselőház kultúráért, művészetekért és tömegtájékoztatásért felelős bizottsága a Román Televíziótársaság elnök-vezérigazgatóját. Irina Radunak azzal kapcsolatban kell magyarázatot adnia, hogy a közszolgálati televízió elhalasztotta a Dacian Cioloşsal készített interjú sugárzását, amelyet a kormányfő A falu élete című vasárnapi műsornak adott. 

Gigel Ştirbu, az ügyben illetékes képviselőházi bizottság vezetője az AGERPRES hírügynökségnek úgy nyilatkozott, Irina Radu kihallgatását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ képviselői, valamint független tagok is kérték. 

Korábban nyílt levelet intézett a Román Televíziótársaság elnök-vezérigazgatójához, Irina Raduhoz a TVR igazgatótanácsának liberális tagja, Radu Carp, amelyben kéri, hogy a közszolgálati televízió etikai bizottsága tisztázza mindazokat a körülményeket, amelyek oda vezettek, hogy nem került adásba a kormányfővel készült interjú. 

Az Agerpres hírügynökségnek eljuttatott közlemény szerint Radu Carp kéri, hogy a TVR etikai bizottsága vizsgálja ki a miniszterelnökkel készült műsor sugárzásának elhalasztásáról szóló döntés körülményeit, és nevesítse „azokat a személyeket, akik felelősek ezért a súlyos incidensért”. Carp szerint a közszolgálati televízió képviselőinek érvei hamisak, mert Cioloş nem képviselőjelölt, „arcát azok a pártok használják, amelyek a jelenlegi kormányt támogatják, és azt óhajtják, hogy kormányfői mandátuma a választások után folytatódjon.” Az igazgatótanács PNL-párti tagja hozzáfűzi, a TVR döntése annál inkább meglepő, mert az interjút elkészítették, de nem engedték adásba. Miért nem gondolt a TVR a ma felsorakoztatott érvekre még az interjú elkészülte előtt? - teszi fel a kérdést Carp, felidézve azt a 2014-es esetet, amikor A falu élete című műsor szerkesztői interjút készítettek Victor Pontával, aki abban az időszakban államfőjelölt volt. 

A román közszolgálati televízió a választási kampányra hivatkozva halasztotta el a kormányfővel készített interjú sugárzását, amelyet eredetileg vasárnapra tűzött ki. Dacian Cioloş és képviselői viszont nem egyeztek bele, hogy A falu élete című műsornak adott interjú kampányműsor keretében menjen adásba, mert szerintük a beszélgetés „tisztán tájékoztató jellegű”. 

Hivatalos források az Agerpres hírügynökséget arról értesítették: még szerdán rögzítették A falu élete című műsornak adott interjút, de a közszolgálati televíziótársaság csak szombaton közölte Cioloşsal, hogy a beszélgetés, a tervekkel ellentétben, nem megy adásba vasárnap. 

A miniszterelnök képviselői szerint az interjú tisztán tájékoztató jellegű, éppen ezért nem tartják indokoltnak, hogy kampányműsor keretében sugározzák. 

A Román Televíziótársaság vasárnap közleményt küldött az Agerpres hírügynökségnek, amelyben azt írja: a választási kampányra való tekintettel az a döntés született, hogy elhalasztják a Dacian Cioloşsal készült interjú sugárzását, több okból. Az egyik ok az, hogy a kormányfő egyik párt kampányának arca, ami azt a benyomást keltheti, hogy a szóban forgó interjú kampányműsor. A miniszterelnök arca ugyanis az illető párt plakátjain és kampányvideóiban is megjelenik, azokban is, amelyeket a TVR sugároz - érvel a televíziótársaság. A másik ok szerintük az, hogy az interjú nem tartalmaz fontos vagy sürgős, naprakész közölnivalókat, amelyek a választási kampány lejártával ne lennének már aktuálisak. További ok a TVR szerint, hogy a kormányfő már részt vett a kampány kezdete óta egy egyórás élő műsorban a TVR1-es csatornán, amelyben kormányzásának éves mérlegéről számolt be. A Román Televíziótársaság közleménye leszögezi: amennyiben a miniszterelnök képviselői azt jónak látják, hajlandóak az interjút a TVR on-line csatornáján (TVR+) korábban adásba tenni, illetve felajánlják a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), hogy a számára biztosított választási műsoridőben tegye közzé a kormányfővel készült interjút, vagy annak fontosabb részeit. 

Alina Gorghiu, a PNL elnöke az ügyre reagálva cenzúrának nevezte a közszolgálati televízió döntését. 'A TVR a PSD-közeli vezetőség döntései miatt szakmai fertőben ragadt, akármennyire is próbálja tisztára mosni magát' - fogalmazott Gorghiu. 

Kimaradt?