Kövér László: most különösen szükség van bukaresti képviseletre

Most különösen szüksége van az erdélyi magyar közösségnek a bukaresti képviseletre – fogalmazott Kövér László magyar házelnök kedden, Kolozsváron. Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint minden adott az erős érdekérvényesítéshez.

Van egy szimbolikus jelentése annak, hogy az RMDSZ-székházban találkoztunk – jelentette ki kedden Kolozsváron Kövér László, az Országgyűlés házelnöke  a Kelemen Hunor szövetségi elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. A magyarországi politikus az erdélyi körútját eredményesnek minősítette. Hangsúlyozta, zt támogatja, hogy december 11-én minél többen vegyenek részt a választásokon.

„Minden választás sorsdöntő bizonyos értelemben, legalább négy évre eldönti a sorsunkat. De a mostani romániai választások jelentősége talán még nagyobb, hiszen ahhoz, hogy a jogokat érvényesíthessék, megvédhessék, a jogaikat bővíthessék a potenciális román partnerekkel együttműködve, szükség van a bukaresti képviseletre” – mutatott rá Kövér.

A házelnök elmondta, szerepvállalása nemcsak a Fidesz-KDNP támogatását jelenti, az MPP tiszteletbeli elnökeként is jelen van Erdélyben. Reméli ugyanakkor, hogy a román-magyar kapcsolatokban is pozitív változás tapasztalható majd, és ebben számít a román parlament magyar tagjaira is.

Kelemen: minden adott az erős képviselethez

2014-től olyan összefogáson dolgoztunk, amely most teljesült ki – hangsúlyozta Kelemen Hunor. “Az összefogás nekünk erkölcsi kötelességünk is, hiszen az arányos képviseletet lehetővé kell tennünk a parlamentben” – fogalmazott az RMDSZ-elnök.

Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a magyar kormány a magyar listát támogatja. A politikus szerint most minden adott az erős képviselethez, az RMDSZ programja, a jelöltek személye is meggyőző. „Arra kérek mindenkit, mutassuk meg, hogy a közösségi lét alapja erős, és az is marad a következő esztendőkben is, mert a változó világban csak így lehet érvényesíteni a magyar érdeket” – mondta Kelemen Hunor.

„Nem tűrünk meg neonáci csoportokat”

Újságíró kérdésre Kövér László elmondta, amikor módosították a választói törvényt, vita volt a külhoni magyarok és a magyarországi etnikai kisebbségi közösségek képviseletéről, jómaga sem értett egyet a végső döntéssel, de véleménye szerint elfogadható a jelenlegi törvénykezés az erdélyi magyarok számára is.

A székelyudvarhelyi kritikus fogadtatásáról elmondta, remélhetően nem a jelenlétét, hanem a véleményét minősítették, hiszen kapcsolatai jók azokkal is, akik másként látták az RMDSZ-MPP viszonyt, mint ő. Máshol azt tapasztalta, hogy kifejezetten üdvözlik a két párt együttműködését – tette hozzá Kövér. „Udvarhely különleges hely, mert ott EMNP-MPP együttműködés jött létre, egy kétórás vita után azonban remélhetően sikerült megegyezni, hogy a másik álláspontjának mérlegelése az első lépés a kommunikációban” – jelentette ki.

A magyarországi szélsőjobboldali rendőrgyilkosságról, a vélt orosz kapcsolatokról elmondta, ezeket a titkosszolgálatok vizsgálják, jelenleg nincsenek pontos információik róla. Magyarország kormánya és bűnüldöző szervei viszont nem tűrik meg a neonáci csoportokat az országban, és azt sem, hogy bárki manipulálja őket külföldről – szögezte le.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?