Cseke Attila: maradjon helyben a jövedelemadó

Romániában az utolsó valós, kórházi decentralizáció 2010-ben, az ő egészségügyi minisztersége idején történt, az utóbbi három évben inkább központosítás folyik, helyi szintről az úgynevezett regionális vagy éppen központi szintre kerültek át hatáskörök – mondta kedden nagyváradon Cseke Attila, a bihari RMDSZ elnöke.

Az egyik ilyen központosító döntés például az Országos Adóhatóság (ANAF) elnökének rendelete, melynek nyomán a közepes méretű adófizetőket a regionális adóhivatalokhoz csatlakoztatták, a bihariakat például Kolozsvárhoz.

A döntés nyomán 2015 és 2106 első tíz hónapjának adatait összehasonlítva az látszik, hogy ezek a központok többet fizetnek be az államkasszába, annak ellenére, hogy a közepes méretű vállalkozások csak egy része működik az illető megyékben. A leglátványosabb, 110 százalékos a növekedés Brassó megyében, amelyhez többek között a Hargita, Kovászna és Maros megyei közepes adózók kerültek, Iaşi megye befizetései 80 százalékkal, Kolozsé 63-al, Doljé 53-al Temes megyéé pedig 47 százalékkal nőttek. A következő parlamenti ciklusban az RMDSZ javasolni fogja ennek a rendeletnek a visszavonását, mondta Cseke Attila.

Az RMDSZ azt is szeretné elérni, hogy a jövedelemadó helyben maradjon. Jelenleg a Bukarestbe befizetett jövedelemadó 71,5 százalékát kapják vissza az egyes megyék. Az összeg 41,75 százaléka a helyi önkormányzatokhoz, 11,25 százaléka közvetlenül a megyei önkormányzatokhoz, míg 18,5 százaléka szintén a megyei önkormányzatokhoz érkezik, utóbbi összegeket a települések költségvetésének kiegyensúlyozására használhatják a  megyei tanácsok. AZ RMDSZ javaslata az, hogy első lépésben 80 százalékra emeljék a visszajuttatott összegeket, 2–4 éven belül pedig a jövedelemadó teljes egészében maradjon ott, ahol megtermelik, mondta Cseke Attila.

A szenátorjelölt a negatív példák között említette a 2013-ban bevezetett 7 eurócentes illetéket, melyet az üzemanyag árába építettek bele, és  elméletileg autópályák építésére használták volna az így összegyűlt összegeket. Cseke Attila szerint ha a 7 eurócentből csak 2 helyben marad, Bihar megye több kritikus állapotú útját, például a Nagyvárad–Belényes vagy a Bihar–Bisztraterebes közöttit is fel lehetett volna újítani.

Cseke Attila ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az RMDSZ a nagy vitát kiváltó „Mentsük meg Nagyváradot/Kolozsvárt Bukaresttől” óriásplakátja az adóügyi decentralizációt szorgalmazza. 

Kimaradt?