Dragnea „kétszínűnek és hazugnak” nevezte Dacian Cioloșt

Liviu Dragnea nem számított arra, hogy Dacian Cioloş kormányfő ironikus megjegyzéseket tesz a Facebookon egy olyan jelentős témával kapcsolatban, mint a december 11-én tartandó parlamenti választások. A szociáldemokrata pártelnök azt is hozzátette, nem tud megbízni a „kétszínű, hazug” emberekben. 

Liviu Dragnea a B1 Televízió műsorában úgy fogalmazott hétfő este, nem áll szándékában közösségi oldalakon keresztül tárgyalni a miniszterelnökkel. „Én nem fogok a Facebookon keresztül tárgyalni Dacian Cioloş kormányfővel. Még csak nem is válaszolt arra, amit kértem tőle. (...) Viszont kéri, hogy bízzunk benne. Én már nem bízom benne. Többször mondta, hogy megmarad technokratának, és nem kezd el politizálni. Ehhez képest belépett a politikába. Szintén ő mondta, hogy nem fog részt venni a választási kampányban. Ehhez képest nyakig benne van. Én nem tudok megbízni egy kétszínű, hazug emberben” – fogalmazott a Szociáldemokrata Párt elnöke. 

Liviu Dragnea Dacian Cioloş egyik Facebook-bejegyzésére reagált így hétfőn este, amelyben a kormányfő arról biztosította a pártelnököt, hogy az általa vezetett kabinet minden tőle telhetőt megtesz a választások korrekt megszervezése és lebonyolítása érdekében. Ugyanakkor azt állította üzenetében, hogy Dragnea „kétségeket és félelmet” akar ébreszteni az emberekben azáltal, hogy esetleges választási csalásokról beszél.

„Úgy értesültem, hogy Liviu Dragnea aggódik az esetleges választási csalások miatt. Tudom, hogy jelentős tapasztalattal bír a választások megszervezése terén, és azt is tudom, hogy nem minden működött jól az utóbbi időben ezen a téren. Én biztosítani szeretnék mindenkit a következőkről: igen, ez a kormány mindent megtesz azért, hogy minimálisra csökkentse a választási csalások lehetőségét. Igen, ez a kormány sikerrel vezette be az önkormányzati választáson azt a rendszert, amelynek célja az esetleges többször szavazók kiszűrése. Ezt a parlamenti választásokon is alkalmazni fogjuk. Igen, ez a kormány hozott rendeletet arról, hogy kamerákkal kell megfigyelni a szavazatszámlálás folyamatát. Igen, ez a kormány döntött amellett, hogy urnazárást követően a bélyegzőket lezárják, hogy ne keringhessenek aztán a szavazókörzetekben. Igen, ez a kormány döntött a külföldi szavazókörzetek számának növeléséről, hogy a külhonban élő román állampolgároknak ne kelljen órákig sorban állniuk azért, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal” - írta Cioloş a Facebookon. 

Ezt megelőzően, vasárnap este Liviu Dragnea azt nyilatkozta egy másik televíziós műsorban, hogy attól tart, a Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség választási csalásra készül. A pártelnök úgy fogalmazott, van néhány fiatal alkalmazott a kormánynál, akik önkéntesekként kerültek oda, most azonban a Dacian Cioloş érdekeinek alárendelt "szolgálatos hozzászólókként" tevékenykednek. Dragnea ugyanakkor azt is elmondta, hogy aggasztja a választások megszervezésében kulcsszerepet betöltő Belügyminisztérium és az Állandó Választási Hatóság (AEP) tevékenysége, és kérte a kormányfőtől, bocsássák a választási versenyben részt vevő alakulatok rendelkezésére azt a szoftvert, amelynek segítségével az AEP összesíti a voksokat és elosztja a mandátumokat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?