banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Közel az ítélet Tőkés László érdemrend-perében

Érdemben lefolytatták a bukaresti táblabíróságon kedden azt a közigazgatási pert, amelyben Tőkés László európai parlamenti képviselő a román állami kitüntetését visszavonó elnöki rendelet megsemmisítését kérte – tájékoztatta az MTI-t kedden Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje.

A felperes bizonyítási indítványai közül csak azt a hangfelvételt nem fogadta el a bíróság, amely a 2013-es Bálványos Nyári Szabadegyetemen készült, amikor Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi státust” Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

A Klaus Iohannis államfő és – az érdemrend visszavonási rendeletét ellenjegyző – Dacian Cioloș miniszterelnök ellen indított perbe beavatkozott a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága is, amely a szabadegyetemen elhangzott kijelentése miatt méltatlannak nyilvánította Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és annak visszavonását javasolta az államfőnek.

Kincses Előd kifejtette, a törvény szerint két esetben lehet a kitüntetést visszavonni: ha viselőjét jogerősen börtönbüntetésre ítélik, vagy ha olyan tetteket követ el, amelyekkel méltatlanná válik a kitüntetésre. Ehhez képest Tőkés Lászlót, nem tettei, hanem egy véleménynyilvánítása miatt büntetik, amelynek szabadságát az alkotmány garantálja – mutatott rá.

Az EP-képviselő ügyvédje emlékeztetett: Tőkés László azért kapta meg Románia Csillagát mert az életét kockáztatva történelmi érdemeket szerzett az 1989-es temesvári népfelkelés kirobbantásában, amely a Ceaușescu-diktatúra bukásához vezetett. Rámutatott: Tőkés László azért pereskedik érdemrendje visszaszerzéséért, mert annak visszavonásával a temesvári események történelmi érdemeit próbálják megsemmisíteni.

„Meg kell védeni a temesvári népfelkelés történelmi szerepét és ne lehessen semmivé tenni az egykori, 89 decemberi román-magyar történelmi összefogás jelentőségét" – mondta az MTI-nek Kincses Előd. A táblabíróság az igazságszolgáltatás honlapján teszi majd közzé ítéletét.

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?