Visszaadja román kitüntetését Tőkés miatt Vizi E. Szilveszter

A Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, Vizi E. Szilveszter levélben írta le Románia budapesti nagykövetének, miért adja vissza a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Băsescu volt elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért. Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét Băsescutól.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében. Klaus Iohannis román elnök március 3-án vonta vissza az állami kitüntetést. Vizi E. Szilveszter meglepetését és mélységes csalódását fejezte ki ezzel kapcsolatban a román nagykövetnek írt levelében.

Kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére. Az államfő tette azt sugallja, Ceausescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában – vélte Vizi E. Szilveszter. Az elnök jelezte azt is: kiváló kapcsolatokat ápolnak román kollégáikkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?