Ezért kapta a Julien keresztnevet is Dacian Cioloş kormányfő

Kevesen tudják, hogy a kormányfő teljes neve Dacian Julien Cioloş. A miniszterelnök a közszolgálati rádióban beszélt arról, hogy honnan kapta a kevésbé ismert keresztnevéről.

Dacian Cioloş kormányfő édesanyját Stendhal regényének, a Vörös és feketének főhőse ihlette arra, hogy fiát a Julien névre keresztelje - mondta a miniszterelnök a román közszolgálati rádió műsorában, hozzátéve, hogy sokkal „szenzációsabbnak” tartja azt az elméletet, miszerint "megvették" őt a franciák.

Cioloş elmesélte, hoggy édesapja ragaszkodott a Dacian névhez, édesanyja viszont szerette volna, ha a Julien lenne az újszülött első keresztneve. „Édesanyám a Julient akarta. Várandóssága alatt sokat volt otthon, ezalatt olvasta el a Vörös és feketét. (...) A Stendahl-regény főhőse, Julien Sorel nagy hatással volt rá, ezért választotta a Julien nevet. Szerette volna, hogy Julien legyen az első keresztnevem, de édesapám ment el az anyakönyvi hivatalhoz bejelenteni a születésemet, és ő a Daciant diktálta be első névként (...) De sokkal szenzációsabbnak tűnik nekem az az elmélet, miszerint a Julien annak a jele, hogy megvettek a franciák” - idézte az Agerpres a kormányfőt.

Cioloş arról is beszélt: nem érti, miért hiszik róla, hogy nem román, hogy külföldről jött, hiszen eddigi élete 47 évéből mindössze hét és fél évet töltött az ország határain kívül. Emlékeztetett: azok a románok is megmaradnak románoknak, akik éveken át Olaszországban vagy Spanyolországban dolgoznak.

Kimaradt?