Cioloș megvédte Románia 100 Platformját

Dacian Cioloş miniszterelnök szerint az általa közzétett Románia 100 platform elvei nem képezik senkinek a szellemi tulajdonát, és visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint plágiumot követett el a programdokumentum összeállításakor. 

Az Adevărul portálnak adott interjúban a kormányfő hangsúlyozta, azt szeretné, hogy a dokumentumba foglalt elveket beépítsék "akár a jövendőbeli kormányprogramokba is". 

"Nem az a célom, hogy ezek az elvek megrekedjenek a kijelentések szintjén. Én azt szeretném, hogy belefoglalják ezeket a jövendőbeli döntésekbe, akár a kormányprogramba is. A programdokumentumot támogató alakulatoknak is mondtam, nem elég, hogy bejelentik, hogy felkarolják ezeket az elveket. Ezt úgy bizonyíthatják be a legjobban, hogy belefoglalják ezeket az általuk kínált kormányprogramba, illetve hogy ezek alapján választják ki azokat a személyeket, akiket programjuk kivitelezésére jelölnek" - fogalmazott az államfő. 

A miniszterelnök október 17-én tette közzé a Románia 100 platformot, amely az állampolgárok érdekeit szem előtt tartó kormányzás 10 legfontosabb elvét sorolja fel, illetve olyan nemzeti projektekre is kitér, amelyeket - szerinte - a soron következő kormánynak folytatnia kellene, vagy el kellene kezdenie. 

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea erre reagálva úgy fogalmazott, a Cioloş által bemutatott programdokumentum "illúziók jegyzéke", amelyet esetleg egy "köztiszteletnek örvendő civil szervezet" fogalmazhat meg. A PSD-elnök ugyanakkor plágiumnak minősítette a dokumentumot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?