Folytatódik a sztrájk: ezek az egészségügyi alkalmazottak követelései

Eredménytelenül zárultak az Egészségügyi Minisztérium és Sanitas közötti hétfői tárgyalások, így folytatódik a sztrájk az egészségügyben. A szakszervezet Szatmár és Kovászna megyei vezetőjét is kérdeztük a követeléseikről.

Az Egészségügyi Minisztérium képviselővel folytatott eddigi megbeszélések eredmény nélkül végződtek, úgyhogy folytatódik az hétfőn elkezdett általános sztrájk – nyilatkozta hétfőn a Sanitas szakszervezet országos elnöke.

Leonard Bărăscu elmondta, a parlamenttől remélnek segítséget. Tájékoztatása szerint a „minisztériumnak kimerültek a jogi lehetőségei a helyzet megoldására, nem lehet újabb sürgősségi kormányrendeletet kiadni az egészségügyi dolgozók bérezéséről. A szakszervezet abban bízik, hogy a honatyák módosítják a 2016/20-as kormányrendeletet, amely a parlament keddi plenáris ülésének napirendjén szerepel.

Mint ismert, a szakszervezeti tagok azért elégedetlenek, mert az irodai személyzet, az egészségügyi igazgatóságok alkalmazottai, a tanügyben és a szociális ellátásban alkalmazott egészségügyi dolgozók nem részesültek a 2016/20-as és a 2016/43-as sürgősségi kormányrendeletek által biztosított béremelésekben. A Sanitas azt javasolta, hogy a kimaradt munkatársaikat akkor foglalják bele a kedvezményezettek körébe, amikor a parlament napirendjére kerülnek a kormányrendeletek.

Igazságtalanságok a rendszerben

A munkabeszüntetéshez csatlakoztak a Szatmár megyei egészségügyi intézmények alkalmazottai is. hétfő reggel 8 órától beszüntették a munkát, mindössze a sürgősségi eseteket látják el, valamint az előre leegyeztetett műtéteket végzik el.

A Sanitas szakszervezet Szatmár megyei vezetője, Aurelia Pop a Maszolnak megerősítette: azt szeretnék, ha az egészségügyi dolgozók bérkiegyenlítéséről szóló 2016/20-as kormányrendelet magába foglalná az egészségügyi intézmények műszaki és adminisztratív munkakört betöltő alkalmazottainak béremelését. A kiegészítő bérpótlékot szerintük nem a 2009-es fizetések alapján kellene megítélni.

„A kollektív munkaszerződéseket terjesszék ki az összes alkalmazottra. Igazságtalannak érezzük, hogy azonos a munkaköri tevékenysége a posztliceális és felsőfokú végzettséggel rendelkező asszisztenseknek, mégis a fizetésük jelentősen eltér egymástól” — mondta a Maszolnak Aurelia Pop.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere Marcela Papici megkeresésünkre elmondta, mind emberileg, mind szakmailag támogatja a szakszervezet által kezdeményezett sztrájkot, mivel a beosztottjai mindig tisztességesen elvégezték a munkájukat, bérkiegészítés pedig szerinte valamennyi alkalmazottnak kijárna. A kórház működését nem befolyásolja a jelenlegi békés hangvételű sztrájk, a páciensek pedig továbbra is megkapják a szükséges ellátást – tapasztalta munkatársunk a helyszínen.

Sepsiszentgyörgyön engedények a sztrájkoló egészségügyisek

A sepsiszentgyörgyi járóbeteg rendelőben hétfőn a sztrájk ellenére is fogadták a betegeket, közölte Vasile Neagovici. A Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke elmondta, az általános sztrájk kirobbantásáról szóló pénteki döntést követően tanulmányozták a járóbeteg rendelőbe, hétfőre előjegyzett betegek listáját és kiderült, hogy többségük vidékről érkezik kivizsgálásra vagy kezelésre.

Mivel elképzelhető, hogy nem értesültek időben a munkabeszüntetésről, a szakszervezet úgy döntött, a sztrájk első napján még ellátják a pácienseket. Vasile Neagovici hozzátette: ha nem sikerül megegyezni  követeléseikről, és kedden folytatódik a meghatározatlan időre meghirdetett sztrájk, már a sepsiszentgyörgyi poliklinikán is beszüntetik a munkát.

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban hétfőn az egészségügyi és irodai személyzet az osztályokon illetve irodákban maradt, de kizárólag a sürgősségi eseteket és a bennfekvő betegeket látták el. A kézdivásárhelyi városi kórházban és a kovásznai színkórházban dolgozók viszont egy időre kivonultak az udvarra tiltakozni, számolt be a háromszéki szakszervezetio vezető.

Neagovici elmondta, Kovászna megye valamennyi sztrájkban érintett egészségügyi intézményének vezetőségével együttműködési megállapodást írtak alá, miszerint biztosítják a tevékenységek egyharmadát, azaz a sztrájk ideje alatt zavartalan lesz a sürgősségi ellátás, haladéktalanul elvégzik a sürgősségi műtéteket, az orvosi laboratórium, a radiológia valamint más osztályok a sürgősségeket szintén ellátják, a bennfekvő betegek felügyeletét megszakítás nélkül biztosítják, továbbá az alkalmazottak a tiltakozás ideje alatt tiszteletben tartják az intézmény belső működési szabályzatát, illetve az intézményben tartózkodnak.

A szkaszervezeti vezető megerősítette: követelik, hogy a kollektív munkaszerződést terjesszék ki a teljes egészségügyi hálózatra, minden kategória számára egyenlítsék ki a béreket. A háromszéki szakszervezeti vezető szerint továbbra is nagy – akár 500-600 lejes - a különbség a városi kórházak és a sürgősségi kórházak dolgozóinak bére között. Sérelmezik azt is, hogy bár augusztustól megemelték az alapbéreket, a pótlékokat továbbra is a 2008-as alapbérekre számolják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?