Több mint 80 ezer egészségügyi alkalmazott sztrájkol hétfőn

Sztrájkba lépett hétfőn reggel az egészségügyi rendszer 82 ezer dolgozója - nyilatkozta hétfőn a bukaresti Floreasca kórház előtt tartott sajtóértekezletén Marius Sepi, a Sanitas szakszervezet alelnöke.

„Így nem mehet tovább. Országszerte a kórházak 82 ezer alkalmazottja lépett sztrájkba. Remélem, hogy ma délután négy órakor, amikor összeül a parlament munkaügyi és egészségügyi bizottsága, megoldást találnak a gondjainkra, és megfelelőképpen módosítják a 2016/20-as és a 2016/43-as sürgősségi kormányrendeleteket” - mondta Sepi. A szakszervezeti vezető szerint, ha a két bizottság jóváhagyja kérésüket, akkor a parlament keddi plenáris ülésén megszavazhatná a módosításokat.

Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke szerint az egészségügyi szolgáltatásokat a személyzet egyharmada elvégzi, az egyetlen kellemetlenséget a várakozási idő növekedése jelenti.

Marius Sepi azt nyilatkozta az elmúlt hét végén az Agerpres hírügynökségnek, hogy a Sanitas szakszervezet tagjai hétfőn reggel 7 órától az ország összes kórházában általános sztrájkba lépnek, mert nem sikerült megegyezniük a hatóságokkal az egységes bértörvényről.

Ezzel utolsó szakaszához érkezett az egészségügyi dolgozók „Sanitas kedd” nevű tiltakozássorozata. Ennek keretében szeptember 20-án sztrájkőrséget tartottak a munkaügy minisztérium előtt, majd szeptember 27-én a pénzügyi, október 4-én az egészségügyi minisztérium előtt, végül, október 11-én a parlament előtt. Október 12-én japánsztrájkra került sor.

A szakszervezeti tagok azért elégedetlenek, mert az irodai személyzet, az egészségügyi igazgatóságok alkalmazottai, a tanügyben és a szociális ellátásban alkalmazott egészségügyi dolgozók nem részesültek a 20-as és a 43 -as sürgősségi kormányrendeletek által biztosított béremelésekben. A szakszervezet azt javasolta, hogy a kimaradt munkatársaikat akkor foglalják bele a kedvezményezettek körébe, amikor a parlament napirendjére kerülnek a kormányrendeletek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?