Székelyföldön is lebénult a posta az alkalmazottak tiltakozása miatt

Spontán tiltakozásba kezdtek csütörtök reggel több hazai postahivatal alkalmazottai, akik elégedetlenek a vállalat vezetőségének béremelésre vonatkozó ígéreteivel.

Sepsiszentgyörgyön a városközponti főposta bejáratán „Închis: protest spontan al salariaților” felirat fogadja az ügyfeleket, akik hiába próbáltak kilincselni a hivatal ajtaján. Odabent a folyosókon a munkaidőben lévő postások csoportokba összeverődve sorolják panaszaikat, és tanulmányozzák a Román Posta vezetősége által küldött béremelésre vonatkozó javaslatokat.

A Maszol érdeklődésére a sepsiszentgyörgyi postások elpanaszolták, hogy évekkel ezelőtt, amikor a gazdasági válság miatt a kormány csökkentette a közalkalmazottak bérét, nekik is kevesebb lett a fizetésük. Később a közalkalmazottaknak megemelték a fizetését, a postások is pereltek, de nem kaptak béremelést, arra hivatkozva, hogy ők nem közalkalmazottak. 

Cornel Radu, a Kovászna megyei postások szakszervezetének vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta: hét hónapja tart a Román Posta vezetősége és az alkalmazottak közti nézeteltérés. A szakszervezet nettó 200 lejes béremelést követel, a vezetőség bruttó 100 lejt kínál, amelyet az alkalmazottak nem tartanak elfogadhatónak.

A háromszéki szakszervezeti bizalmi szerint a csütörtöki spontán sztrájk azt követően robbant ki, hogy megkapták a vállalat vezetőségétől a béremelésre vonatkozó ajánlatot. Csütörtök reggel mintegy 80 háromszéki postás döntött úgy, hogy beszünteti a munkát, nem fogadják az ügyfeleket, és nem indultak el a küldeményeket szállító autók sem.

Cornel Radu elmondta, közben Bukarestben folynak a tárgyalások, remélik, eredmémyesek lesznek, mert ellenkező esetben elképzelhető, hogy kitartanak és a következő napokban sem dolgoznak. A szakszervezeti bizalmi szerint a Román Posta válságát a rossz menedzsment okozza, hiszen a postások végzik a dolgukat, a vezetőségnek kellene gondoskodnia a vállalat megfelelő működését biztosító szerződésekről.

A sepsiszentgyörgyi városközponti postahivatalban sztrájkolók a nem megfelelő munkakörülményekre is panaszkodnak. Elmondásuk szerint a korábbi elbocsátások és az átszervezések miatt kevesen maradtak, a forgalmasabb napokon kénytelenek a családtagjaik segítségét is kérni, hogy kézbesíteni tudják a küldeményeket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?