Spontán sztrájkba kezdett 40 postás Kolozsváron

Spontán munkabeszüntetést tartott a Román Posta kolozsvári kirendeltségének több alkalmazottja a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka, miután sikertelenül zárultak a vállalat országos vezetőségével előző nap folytatott tárgyalások. 

A postások nettó 200 lejes fizetésemelést kérnek, de mivel a szerdai tárgyalások során bruttó 100 lejes béremelésre kaptak ígéretet a vezetőségtől, a Kolozsvári Regionális Küldeményátrakó Központ éjszakai váltásában dolgozó 40 alkalmazott este 11 órától beszüntette a munkát.

A kolozsvári postai alkalmazottak szakszervezetének vezetője, Sinka Károly szerint a kért béremelés elmaradása mellett azt is sérelmezik, hogy a Román Posta gyenge műszaki felszereltsége miatt sokkal rosszabb körülmények között kell dolgozniuk, mint a környező országokban élő kollégáik. Példaként említette, hogy a hazai postahivatalokban még mindig kézzel történik a küldeményválogatás. Emellett a személyzethiány is gondot okoz, akárcsak az, hogy az alacsony bérek miatt nagy a személyzeti fluktuáció - tette hozzá az érdekvédelmi vezető.

Sinka Károly szerint a munkabeszüntetés miatt nem vették át az éjszaka a postai küldeményeket, ami az északnyugati régióhoz tartozó megyék postahivatalainak tevékenységét is befolyásolta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?