Cseke Attila szerint jogos az egészségügyi alkalmazottak tiltakozása

Össze kell hangolni az egészségügyben dolgozók fizetését, mert aránytalanul nagyok az eltérések a rendszerben – jelentette ki Cseke Attila képviselő hétfőn a Sanitas egészségügyi szakszervezet által meghirdetett általános sztrájkról.

Mint írtuk, reggel 7 órától a kórházakban, közegészségügyi igazgatóságoknál, tanintézményeknél és szociális ellátórendszerben dolgozó egészségügyi személyzet meghatározatlan ideig felfüggesztette munkáját, mindössze a sürgősségi eseteket látja el.

Az RMDSZ Bihar megyei szenátorjelöltje szerint jogos a felháborodás, hiszen az egészségügyi dolgozók bérkiegyenlítéséről szóló kormányrendelet nem vonatkozik az adminisztratív személyzetre, a szociális ellátásban dolgozókra, a közegészségügyi igazgatóságok alkalmazottaira sem. „Meg kell tudni oldani a kisegítő személyzet bérezési problémáit is. Túl nagy a bérszakadék a kisegítő személyzet, illetve a kórházigazgató között, és ez nagyon sokszor az ellátás minőségének rovására megy” – tette hozzá a volt egészségügyi miniszter.

Cseke Attila emlékeztetett: az RMDSZ tavaly olyan többpárti egyezményt javasolt, amely szakaszosan, évente növelte volna a nemzeti össztermék egészségügyre fordított arányát. „Mi akkor azt mondtuk, hogy ennek a növekedésnek fokozatosnak kell lennie, amíg elérjük a hat százalékot, ezzel párhuzamosan pedig meg kell vizsgálni, hogy melyek azok a területek, ahová ezek a többletforrások kerülhetnek” – számolt be a politikus.

Felidézte, hogy miniszteri mandátuma alatt, 2010-ben kiemelt jelentőségű infrastrukturális beruházásokat kezdeményeztek a négy határ menti megyében. „Szatmár, Bihar, Arad és Temes megyékből sokkal több beteg megy át Magyarországra, miközben a betegnek és a román egészségügynek is az első számú érdeke, hogy amit lehet, itthon oldjon meg. Sajnos, az a program leállt, amikor az RMDSZ kikerült a kormányból, utódaim már nem tartották szükségesnek a további fejlesztéseket” – fogalmazott Cseke Attila.

Összegzésként kiemelte, a minisztérium az elmúlt pár évben elvesztette a koordinációs készségét, úgy látja, hogy nem a szaktárca vezeti a rendszert. A szenátorjelölt úgy gondolja, hogy ez nincs rendjén, hiszen a szaktárcának a feladata az egészségügy szakmai irányítása.

Kapcsolódók

Kimaradt?