Úgy néz ki, továbbra is fizetjük a rádió- és tévéilletéket

Kedvezően véleményezte hétfőn a képviselőház költségvetési-pénzügyi szakbizottsága a több nem adójellegű illeték eltörlésére vonatkozó törvénytervezetet, a testület azonban jóváhagyott egy olyan kiegészítő javaslatot, amelynek értelmében a rádió- és tévéilletéket nem törlik el. 

A kiegészítést a szakbizottság tagjai kezdeményezték, és egyöntetűen megszavazták. 

A Szociáldemokrata Párt által benyújtott jogszabálytervezet eltörölné többek között a környezetvédelmi bélyegilletéket, több cégbírósági illetéket, több konzuli illetéket, az ideiglenes útlevél igénylésekor esedékes többletilletéket és az Országos Nyugdíjpénztár által igényelt különféle illetékeket is. 

A gépkocsiipari vállalatok képviselői amellett foglaltak állást, hogy a környezetvédelmi bélyegilletéket sem kell kiiktatni, hiszen - szerintük - ezáltal nőne a környezetszennyezés, visszaesne az új autók eladása, és ellehetetlenül például a roncsautóprogram finanszírozása. 

A tervezet alsóházi vitájára és a végső szavazásra a képviselőház keddi ülésén kerül sor. 

Tüntettek a rádió alkalmazottai

Hétfőn spontán tüntetésbe kezdett a Román Rádió mintegy száz alkalmazottja az intézmény előtt, tiltakozásul a rádióilleték megszüntetésére vonatkozó törvénytervezet ellen. 

Ruxandra Săraru, a Román Rádiótársaság igazgatótanácsának tagja úgy nyilatkozott: tüntetésük célja felhívni a figyelmet arra, hogy a közszolgálati rádiónak és televíziónak a kormány hatáskörébe való áthelyezése merőben antidemokratikus kezdeményezés és ellentétes a szabad sajtó szellemiségével. "Még a kommunisták se merték eltörölni a rádióilletéket" - jelentette ki Săraru, kifejtve, hogy ez az intézkedés a nemzetbiztonságra is veszélyt jelentene, hiszen a közszolgálati médiumok feledata az is, hogy a közelgő nagy katasztrófákra figyelmeztessék a lakosságot. 

Hozzátette, az igazgatótanács tagjai minden romániai és nemzetközi illetékes hatósághoz eljuttatták tiltakozó levelüket ez ügyben. "Nem szeretnénk Romániában is bevezetni a magyar modellt" - tette hozzá. 

Ruxandra Săraru kiemelte, bár a romániai tévé- és rádióilleték a legkisebb Európában, a közszolgálati rádió vezeti a hallgatottsági listákat. 

A tüntetés mintegy negyven percet tartott, és incidensek nélkül ért véget. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?