Kihallgatta Emil Bocot a DIICOT

Titokban hallgatta ki Emil Boc kolozsvári polgármestert a korrupcióellenes igazgatóság (DIICOT) a Rompetrol-ügyben.

A 2008 és 2012 között a miniszterelnöki tisztséget is betöltő Emil Boc tanúként jelent meg a DIICOT székhelyén, sajtóértesülések szerint kihallgatása két órán keresztül zajlott.

A Rompetrol ügyben 14 személy ellen, közöttük Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu és Gheorghe Pogea egykori pénzügyminiszterek valamint Dan Ioan Popescu volt gazdasági tárcavezető ellen zajlik büntetőeljárás.

Az ügyészség bűnszövetkezet létrehozásával, hivatali visszaéléssel és sikkasztásban való bűnrészességgel gyanúsítja őket. Eszerint Tănăsescu és Popescu 2003-ban rosszhiszeműen látták el hivatali kötelességeiket azáltal, hogy sürgősségi kormányrendeletben kezdeményezték a Petromidia olajfinomítónak az állammal szembeni 603 millió dolláros adósságának kötvényekké való átalakítását. Az ügyészek szerint ezt a rendeletet törvénytelenül fogadta el a kormány.

A vádhatóság azt rója fel Vladescunak és Pogeának, hogy 2008 után pénzügyminiszterként elmulasztották megtenni a szükséges lépéseket, hogy a kötvényeket a bukaresti értéktőzsdén értékesítsék, ugyanis a Rompetrolnak ezeket meg kellett volna vásárolnia az adósság kifizetése fejében. Az ügyészek megállapították, hogy így a román állam nem kapta vissza a Petromidia adósságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?