Szigorodik az erdészeti kihágások büntetése, a WWF elégedetlen

A Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezet szerint visszaélés elkobozni a járművet és a teljes famennyiséget abban az esetben, ha egyszázalékos eltérést állapítanak meg a farakományt szállító teherautón levő és a kísérőpapírokon feltüntetett mennyiség között.

„Egy halkonzerven is feltüntetnek egy bizonyos hibahatárt a címkén megjelölt mennyiséghez képest. Vajon nem kellene-e az erdőn, emelőkkel a kamionokra felrakott famennyiség esetében is egy ésszerű hibahatárt hagyni? A méréseket az erdőn végzik, nehéz körülmények között, olyan eszközökkel, amelyek a világon sehol nem adják kétszer pontosan ugyanazt az eredményt” - mutat rá a WWF Románia közleménye.

A szervezet visszaélésnek tartja azt az előírást is, miszerint 2.000-től 5.000 lejig terjedő bírsággal sújtható az a személy, aki a tulajdonos írásbeli engedélye nélkül olyan járművel közlekedik a köztulajdonú erdőben, amely nem kimondottan ezt a célt szolgálja, ez ugyanis „korlátozni fogja a helyi lakosok és a szakemberek mozgását az állami erdőkben”.

Ugyancsak visszaélésként könyvelik el azt, hogy 4.000 és 8.000 lej közötti bírság róható ki az olvashatatlan vagy helytelen fabélyegzésért, mert így "jóhiszemű erdészek válhatnak tökéletes bűnözőkké” - véli a szervezet.

Tűzifalválság következik?

A WWF Románia, az Environmental Investigation Agency és a Greenpeace Románia nemrég közös levelet küldött Dacian Cioloş miniszterelnöknek, amelyben kifejtik a törvénytelen fairtás visszaszorításával kapcsolatos elképzeléseiket.

A múlt héten több erdészeti szervezet bejelentette, hogy október 20-ától leállítják az erdészeti tevékenységet, ha életbe lép a kormány - általuk eltúlzottnak tartott és „homályos meghatározásokat” tartalmazó - rendelete, amely módosítja az erdészeti kihágásokat szabályozó törvényt.

A szervezetek hangsúlyozzák, a tűzifa köbméterenkénti ára néhol már elérte az 500 lejt, és szerintük a kormányrendelet tovább súlyosbítja a tűzifaválságot.

Az erdők fele magánkézben van

Egy tanulmány szerint a fakitermelés a nemzeti össztermék 3,5 százalékát teszi ki, 1,7 milliárd euróval járul hozzá a költségvetéshez, 128 ezer embert foglakoztat közvetlen módon, és további 186 ezret a kapcsolódó tevékenységek által.

Az Országos Erdőleltár szerint Románia 6,9 millió hektáros erdőterületének 51 százaléka magánkézben van. Mintegy 830 ezer erdőtulajdonost regisztráltak, a közel négymillió földtulajdonoshoz képest.

A legnagyobb mennyiségű fát a bútoriparban használják fel, amely 2014-ben 2,2 milliárd eurós forgalmat bonyolított le, ebből 1,88 milliárdot az export tett ki, ez csaknem 2,5-szer nagyobb, mint 2004-ben volt. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint Romániában 3,5 millió lakásban fűtenek fával, ez évi 19,5 millió tonna faanyagot jelent. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?