Belügyminiszter: indokolatlan volt a nagyszebeni medve lelövése

A belügyi és a környzetvédelmi tárca egységes eljárást készül kidolgozni a lakott területre tévedt vadállatok ártalmatlanítására – közölte hétfőn a belügyminiszter.

Dragoș Tudarache a kormány ellenőrző testületének jelentését ismertette a Nagyszebenben lelőtt medve esetéről. A dokumentum egyik legfontosabb közvetkeztetése, hogy Romániában nincs egységes eljárás a lakott területre tévedt vadállatok befogására.

A miniszter elmondta, ilyen esetekben a hatóságoknak együttesen kellene fellépniük egy helyi szintű válságtörzs irányítása alatt. Ez Nagyszebenben azonban nem történt meg, mert nem létezik egy jogszabályban is rögzített eljárás ilyen típusú rendkívüli helyzetek kezelésére.

A kormány ellenőrző testületének jelentéséből az is kiderül, hogy a Nagyszeben központjában kószáló medvét egy rendőr lőtte le a városi rendőrparancsnok utasítására. A belügyminiszter felidézte: a helyhatóságok érvei szerint meg akarták előzni azt, hogy a vadállat emberekre támadjon.

A jelentés szerint azonban a leterítése pillanatában a medve nem jelentett veszélyt a város lakóira. „Semmi sem indokolta az állat lelövését. A helyszínen volt a helyi állatkert állatorvosa, akinek meg kellett volna még egyszer próbálnia altatólövedékkel ártalmatlanítani az állatot” – magyarázta Dragoș Tudorache.

Mint ismert, a medve lelövésének körülményeit jelenleg is vizsgálják az illetékes szervek. Nagyszebenben a hét végén több tiltakozó tüntetés is volt a szervezők által kegyetlennek minősített eljárás ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?