Klaus Johannist kiborította a Nagyszebenben lelőtt medve esete

„Döbbenten néztem a felvételt arról, ahogy a városomban, Nagyszebenben lelőnek egy menekülő medvét” – jelentette ki csütörtökön az államfő. Klaus Johannis keményen bírálta a helyi hatóságok felkészületlenségét egy természeti katasztrófákról tartott bukaresti konferencián.

„Hogyan lehetséges, hogy összeverődik 50 ember a készenléti felügyelőségtől, a csendőrségtől, a rendőrségtől, üldözőbe vesznek egy medvét, és ahelyett, hogy a vadásztársaság valamelyik embere altatólövedékkel leterítette volna, könyörtelenül lelőtték? A felvételeken látszik, hogy az állat riadtan menekül. Nem lett volna egyszerűbb, ha 50 szervezetlen, képzetlen ember helyett két-három szakember veszi üldözőbe?” – fogalmazott az államfő.

Klaus Johannis tünetszerűnek nevezte a Nagyszebenben történteket. Szerinte ez az eset is az bizonyítja, hogy a hatóságokat világos szabályozások hiányában felkészületlenül érik a rendkívüli események. „Miért nincs szabályozva, hogy mi az eljárás, ha egy vadállat téved lakott területre? Miért ér minket minden meglepetésként? Meglepetés az első hó, meglepetés, ha kilépnek a medrükből a folyók. Világos szabályokra, és ott, ahol lehetséges, megelőzésre van szükség” – mondta az államfő.

Mint megírtuk, szerda reggel három órán át bolyongott Nagyszeben belvárosában egy medve. A hatóságok végül lelőtték. A megye prefektusa azzal indokolt a medve kivégzését, hogy semmi jelét nem adta annak, hogy az altatólövedékek hatása alá került volna.

Egy állatvédő egyesület egyébként még szerdán feljelentette  a legfőbb ügyészségen az állat gyilkosait, akiket hivatali visszaéléssel, állatokkal szembeni kegyetlenkedéssel és lőfegyver lakott területen történő, engedély nélküli használatával vádolnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?