Zöld Ház-program: sokan hiába álltak sorba a hidegben Székelyföldön?

Hétfő délután még mindig sorok kígyóztak Székelyföldön a környezetvédelmi ügynökségek épületei előtt, a hideg és az éjszakázás sem tántorította el az embereket, hogy a Zöld Ház-program keretében igényeljék a megújuló energiákat használó fűtésrendszerek vásárlására, felújítására nyújtott állami támogatást. Hargita megyében ötszörös a túljelentkezés, Kovászna megyében sem tudnak minden igényt kielégíteni, Maros megyében szintén nagy az érdeklődés. A Környezetvédelmi Alap elnöke szerint elképzelhető, hogy bővítik a támogatási keretet. 

Sepsiszentgyörgyön hétfőn hosszú sor és veszekedés alakult ki a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél. Akárcsak az ország több más megyéjében, a háromszéki hivatal előtt már vasárnap délelőtt 11 órakor megjelentek az első érdeklődők, és elkezdték összeállítani a folyamatosan bővülő nemhivatalos várólistát. 

A Maszol érdeklődésére az egyik háromszéki pályázó, J. Lóránd elmondta, az elmúlt évek hasonló programjain részt vevők azt tanácsolták neki, a hivatal nyitása előtt álljon sorban, mert csak így lehet esélye, hiszen a jelentkezés sorrendjében iktatják a kéréseket. J. Lóránd hétfőn hajnalban 2 órakor érkezett a sepsiszentgyörgyi hivatal elé, de akkor már félszázan álltak sorban, a nemhivatalos várólistán már 147-dikként jegyezték. 

Kovászna megyének 627 ezer lejes keretet hagyott jóvá a Környezetvédelmi Alap. Ebből az összegből, ha mindenki a 6 ezer lejes napkollektoros rendszerre pályázik, mintegy 105 igénylést tudnak kielégíteni -  mutatott rá Gheorghe Neagu. A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója hozzátette: abban bíznak, hogy az óriási érdeklődésre való tekintettel a szaktárca kiegészíti a program költségvetését. 

Gheorghe Neagu elmondta, óránként mintegy 12 pályázati iratcsomó feldolgozására van kapacitásuk. Hozzátette: a Bukarestből kapott átírat alapján nem adhatnak sorszámot a hivatal előtt álldogálóknak, viszont abba nincs beleszólásuk, hogy a sorba állók szervezkednek és várólistákat készítenek. 

Hargita megyében ötszörös a túljelentkezés

Hargita megyében közel ötszörös a túljelentkezés a Zöld Ház-programra - tájékoztatta a Maszolt a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője. A vasárnap éjjel is sorban álló pályázók száma hétfő délutánra duplájára duzzadt. 

Vasárnap késő délutánra több mint 350-en iratkoztak fel az önkéntesen indított listára, hétfő délutánra viszont már több mint 720-an szerepeltek a névsorban. A későn érkezők sok reményt nem fűzhetnek a sikerhez, mivel a 927 ezer lejes Hargita megyei keret kedd délelőttre kimerül – mondta Domokos László. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője hozzátette, a kedd délelőtt azért vehető szinte biztosra, mert a jelentkezők kivétel nélkül a 6 ezer lejes támogatást igénylik. 

„Az emberek fegyelmezetten vették tudomásul ezt a szomorú helyzetet. Eddig mintegy 80 iratcsomót regisztráltunk, kivétel nélkül a 6 ezer lejes támogatást igényelték. Legkésőbb kedden befejezzük azoknak az igényléseknek az iktatását, amelyek eséllyel pályáznak. Egy-egy iratcsomó iktatása, ellenőrzése hozzávetőleg 10-15 percet tart. Ennyi időre van szükségük a munkatársaknak ahhoz, hogy ellenőrizzék, az iratcsomó megfelel-e a pályázati feltételeknek” – ismertette Maszollal Domokos László. 

A Hargita megyének leosztott 927 ezer lejes keretből – ha mindenki a 6 ezer lejes opciót választja – 154 ember pályázhat sikeresen, a környezetvédelmi ügynökség a 155. iratcsomót már nem fogadja el. A megyei hivatalok csak közvetítő szerepet játszanak, a beérkezett dossziékat kivétel nélkül Bukarestben bírálják el. 

Hogy vasárnap milyen volt a hangulat a fagyoskodó sorbanállók körében, arról itt olvashat

Maros megyében több mint száz személy állt sorba

Hétfő reggel a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél (APM) több mint száz személy állt sorban, hogy benyújtsa igénylését a Zöld Ház- program keretében nyújtandó támogatásra. Sokan már vasárnap estétől az intézmény székhelye előtt várakoztak, hogy az elsők között igényelhessék a támogatást. 

"Kicsit meglepett bennünket, hogy ilyen sokan érdeklődnek a program iránt. Reggel elkezdtük átvenni az iratcsomókat, és eddig mindent rendben találtunk. Maros megyének 1,6 millió lejes támogatási alap áll rendelkezésére, ez 280 - 300 pályázatra elegendő" - nyilatkozta az APM Maros megyei kirendeltségének vezetője, Dănuţ Ştefănescu. 

Az igazgató azt is elmondta, hogy 2010-ben 454, 2011-ben pedig 448 támogatási szerződést írtak alá Maros megyében a Zöld Ház-program keretében. 

Október tízedike az első nap, amikor a magánszemélyek benyújthatják kérelmezési iratcsomóikat a Zöld Ház program keretében. Több megyében, köztük Brassó, Fehér, Szatmár és Szilágy megyében is hosszú sorok kígyóztak hétfőn a megyei környezetvédelmi ügynökségeknél. Magánszemélyek számára október 24-e a határidő, a jogi személyek jelentkezését pedig október 17-e és november 14-e között fogadják. A nyomás nélküli napkollektorok beszerelésére 3.000 lejes, a nyomásos napkollektorok beszerelésére 6.000 lejes, hőszivattyúkra legtöbb 8.000 lejes támogatás igényelhető. Ebben az évben összesen 94 millió lejt szán erre a célra a Környezetvédelmi Alap, ebből 60 millió lejre magánszemélyek, 34 millió lejre jogi személyek pályázhatnak.

Jakab István: szükség esetén bővíthető a költségvetés

A Zöld Ház-program idei költségvetéséből a magánszemélyek számára elkülönített keret hozzávetőlegesen 10 ezer pályázat támogatására lesz elegendő - nyilatkozta hétfőn az Agerpres hírügynökségnek a Környezetvédelmi Alap elnöke. Jakab István hozzátette: amennyiben igény mutatkozik rá, szóba jöhet a program költségvetésének bővítése. 

"A magánszemélyeknek szánt 60 millió lejes keretet a lakosság számával arányosan osztottuk el a megyék között (...) Magam is értesültem arról, hogy egyes megyékben nagyon nagy az érdeklődés a program iránt. Hétfő reggel 8 órakor megálltam a Kolozs Megyei Környezetvédelmi Ügynökség székhelye előtt, és ott minden rendben zajlott, nem láttam 50 személynél többet" - mondta Jakab István. 

Elmondása szerint amennyiben nagyon sok igénylés érkezik magánszemélyek részéről, előfordulhat, hogy átcsoportosítják a jogi személyek számára elkülönített támogatási keret egy részét. 

"A nap végén már látni fogjuk, hány igénylést jegyeztek, milyen ütemben fogy a támogatási keret, rálátásunk lesz az egyes megyék közötti különbségekre is. A holnapi nap végén pedig eldönthetjük, hogy újraosztjuk-e a kevés igénylést jegyző megyékben megmaradó pénzt, vagy milyen formában bővítjük a költségvetést. A legegyszerűbb az lenne, ha elvennénk a jogi személyek számára elkülönített keretből, amelyet aztán utólag lehetne még pótolni. Minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy azok az emberek, akik egy vagy akár két napon át sorban álltak, részesüljenek a támogatásból" - fogalmazott Jakab István. 

Kapcsolódók

Kimaradt?