Így vágott vissza Tăriceanu az államfőnek

Nincs tudomása arról, hogy olyan személyek szerepelnének a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) választási listáin, akik bűnvádi eljárás alatt állnának, ha mégis lennének ilyenek, megilleti őket az ártatlanság vélelme - nyilatkozta szerdán az ALDE társelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu. 

"Természetesen előfordulhat, hogy bűnvádi eljárás indul valaki ellen, de egy jogállamban mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. De ha már feddhetetlenségi kritériumokról esik szó - mert látom, az államelnök is erről beszélt -, az államfőt sem tartotta vissza a választáson való indulástól az, hogy éppen perben volt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséggel. Mindenki, aki rá szavazott, tiszteletben tartotta az ártatlanság vélelmét, így nekünk is jogunkban áll ugyanígy járni el kollégáinkkal szemben, amíg esetleg meg nem győződünk bűnösségükről" - nyilatkozta Tăriceanu.

Arra az újságírói kérdésre, hogy indul-e a decemberi parlamenti választáson, ironikus választ adott: "Meglátjuk, hogy támogatnak-e a kollégáim. Még gondolkodom. Ha nem élvezem a támogatásukat... (...) Még gondolkodom, amíg be kell nyújtani a listákat. Egyelőre félek erről nyilatkozni."

Tăriceanu nyilatkozatának előzménye, hogy a hét elején Klaus Johannis kategorikusan elutasította annak a lehetőségét, hogy a december 11-i parlamenti választások után olyan személynek adjon kormányalakítási megbízást, akit jogerősen elítélt a bíróság, vagy akinek a feddhetetlenségével kapcsolatban aggályok merülnek fel. Elemzők szerint ezzel a feltételével elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt és Călin Popescu Tăriceanut „golyózta ki” a szóba jöhető jelöltek listájáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?