Három nyelven nyitották meg a tanévet a MOGYE-n

Román, magyar és angol nyelven köszöntötték az egyetemi tanév első napján a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatóit Marosvásárhelyen. 

Elsőként a Gaudeamus igitur csendült fel, amelyet a román himnusz követett hétfő délelőtt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában, ahol a MOGYE ünnepi tanévnyitóját tartották.

Leonard Azamfirei rektor kezdte az ünnepi beszédek sorát, a diákokra való odafigyelést hangsúlyozta. Arra bíztatta a diákokat, hogy még több energiát fordítsanak a tanulásra, hiszen az idei tanévtől még nagyobbak az elvárások, az oktatók többet kérnek a diákoktól, de többet is nyújtanak. A szándék az, hogy a hallgatók a hat év után – illetve akik az új képzésekre felvételiztek , négy, három, vagy kevesebb – nagy felkészültséggel és tudással indulhassanak az életben. 

A rektor bíztató szavai után Nagy Előd rektorhelyettes magyar nyelven ismertette, hogy több mint 3500 diák kezdte meg tanulmányait a MOGYE különböző karain, közéjük illeszkednek be az elsőévesek, akik már a felvételikor megmérettettek. Az egyetemi évek olyan korszakot jelentenek a hallgatók számára, amely egész életükre meghatározó lesz – tette hozzá. Elmondta, a felelősség a diákoké, mindenkinek ott kell lenni a kurzusokon,  a szakmai gyakorlatokon, hiszen senki nem ül be helyettük a padba, nem lapozza a tankönyvet, nem készül éjszaka a vizsgákra. Az egyetem tanárai a hallgatók segítségére lesznek – ígérte meg a rektorhelyettes, aki arra biztatott mindenkit, hogy éljen az egyetem nyújtotta lehetőségekkel, használja a könyvtárat, a sportpályát, ne hagyja ki a szabadidős foglalkozásokat sem. 

Az angol nyelvű köszöntő után a diákok román, magyar és angol nyelven is hozzászóltak az ünnepi megnyitóhoz, gratuláltak a választáshoz, jókívánságok, bíztatások hangzottak el. A legvégén az egyetem kabalaállata, egy óriási, kék színű mókus is színpadra lépett.

Leonard Azamfirei (balra) Nagy Előd rektorhelyettes

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?