A plagizáló közszereplőket ostorozta az egyetemi tanévnyitón Klaus Johannis

A plágiummal vádolt közszereplőkről és a közelgő parlamenti választásokról is beszélt a temesvári Nyugati Egyetemen tartott tanévnyitó előadásában Klaus Johannis államfő.

„Két oka van annak, hogy Temesvárra utaztam a 2016-17 egyetemi tanévnyitó ünnepségre: először is a városban működő 4 felsőfokú oktatási intézményben folyó szakmai munka megérdemli ezt a figyelmet, másodsorban pedig személyesen is gratulálni akartam a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez” – fogalmazott Klaus Johannis államfő. Hozzátette: meggyőződése, hogy az EKF-cím elnyerése jótékony hatással lesz az egyetemi életre is.

Johannis kitért a plágium-ügyre is. Az államfő örvendetesnek tartotta, hogy Mircea Dumitru oktatásügyi miniszter kézbe vette a kérdést és megpróbálja szakmai síkra terelni a sok vádaskodást. „A romániai társadalomnak rendkívül ártalmas, ha ez a kérdés hosszú ideig napirenden marad, ezért mindannyiunk érdeke, hogy minél hamarabb pontot tegyünk az ügyek végére” – mondta Johannis. Hozzátette: a plágiumon fogott politikusnak el kell tűnnie a politikai életből, ugyanígy a plagizáló egyetemi tanároknak is. „A kivizsgálásnak gyorsnak és hitelesnek kell lennie, hogy az alaptalanul megvádoltak hírneve ne szenvedjen maradandó kárt” – mondta az államfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?