Megújult a borszéki Tündérek Feredője

Nagyszabású feljavítási munkálatokat végeztek a borszéki Tündérek Feredőjében és környékén. A munkálatok értéke 32 300 lej, ebből 8 260 lej megyei támogatás, 24 040 lejt a borszéki városháza utalt ki a munkálatokra.

A Kerekszék természetvédelmi terület turisztikai létesítményei és a Tündérek Feredője felújítása már júliusban elkezdődött. Az augusztus végére lezáruló projekt révén a feredő, a mofetta és a sétányok bútorzata látványosan megújult.

Borszéken a fürdőtelephez közel található Ősforrás és környezete sokat látogatott, népszerű kirándulóhely. A források mellett pihenőhelyeket alakítottak ki. A ma már csak mofettaként létező Ősforrás és a körülötte található tisztás keleti oldalában helyezkedik el az egykori mészkőbánya. A Kerekszék turisztikai létesítményei és a Tündérek Feredője a nap bármely órájában látogatható.

A 2016 júliusától zajló, augusztus végén lezárult feljavítási munkálat lépései:

  • a napozószékek megtisztítása, lekezelése speciális, fát védő oldattal;
  • az öltöző deszkafalának javítása, illetve hibás léceinek kicserélése, lekezelése az oldattal;
  • a Tündérek Feredője létesítményei közti falépcsők cseréje, kezelése;
  • lépcsőcsere a kerek medencénél, párkányépítés, a kördeszkás padló cseréje és kezelése;
  • a lábáztató környezetének kialakítása;
  • az Emese forrás kitisztítása, a filagória megtisztítása és lekezelése;
  • a natúr fából készült mofettaépület tisztítása, falai és tetőzete lekezelése.
A Kerekszék rezervátum mintegy 75 ha, amelyből 40 ha geológiai rezervátum az itt található travertinó és barlangok miatt. A külszíni bányák ugyan már nem működnek, de a meglévő készlet érték, akárcsak a négy barlang, amely itt található. A travertinón megjelent moha, a barlangok denevérpopulációja védettséget élvez. 2015 végére elkészült a rezervátum kezelési terve – ehhez alapos terepmunka, kutatás folyt, hiszen fel kellett térképezni az élővilágot, a természeti és épített örökséget.

Kimaradt?