Nyíregyházi gyilkos: meghalni menekültem Romániába

Öngyilkos akart lenni, és azért menekült Romániába, hogy román földön haljon meg – nyilatkozta pénteken, a magyar hatóságok kiadatási kérelmének kolozsvári bírósági tárgyalásán a nyíregyházi gyilkosság elkövetője.

Beismerte tettét a nyíregyházi gyilkossággal vádolt román orvos. Az 54 éves férfi pénteken, a magyar hatóságok kiadatási kérelmének kolozsvári bírósági tárgyalásán azt kérte, hogy ne adják ki a magyar hatóságoknak, mert Magyarországon nagyon sok megaláztatásban volt része – számoltak be a helyi portálok.

Dan Stamatiu tagadta, hogy tettét kitervelte volna. Elmondta, miután megölte a nyíregyházi nőt, férjét pedig életveszélyesen megsebesítette, beült az autójába, és előbb északi, majd keleti irányba menekült. Vallomása szerint öngyilkos akart lenni, és mindenképpen román földön szeretett volna meghalni.

„Román vagyok, aki 28 éve él Magyarországon. Nem akartam, hogy magyar földön temessenek el. Romániába érve öngyilkos akartam lenni, de a rendőrök gyorsabban voltak nálam. Pedig már csak két teendőm volt hátra, és a búcsúlevelemet is megírtam” – nyilatkozta a kolozsvári táblabíróságon tartott tárgyaláson.

A tárgyalás után Dan Stamatiu a sajtónak azt nyilatkozta, hogy megbánta tettét. A gyilkosság indítékairól azonban nem beszélt. „Természetesen bánom, amit tettem. De nekik (az áldozatainak – szerk. megj.) is bánniuk kellett volna, amit velem tettek. Egész regényt lehetne írni a történtekről” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy miért a házaspár hét éves gyerekei szeme előtt követte el a gyilkosságot, azt nyilatkozta: „Ez túl bonyolult ahhoz, hogy egy mondatban válaszoljak.” Hozzátette, megsajnálta az ikerpárt, ezért is kegyelmezett meg nekik. Az orvos elárulta azt is, hogy a gyilkos fegyvert, egy pisztolyt a nyíregyházi piacon szerezte be. Szerinte ott bárki vásárolhat lőfegyvereket.

Szerelemféltés van a háttérben?

Mint ismert, a kolozsvári ítélőtábla a gyilkos kiadatásáról döntött, ugyanakkor 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték a román hatóságok. Dan Stamatiu különös kegyetlenséggel fejbelőtt szerda délután egy házaspárt Nyíregyházán. A 40 éves nő meghalt, 46 éves férjét életveszélyes sebesüléssel vitték kórházba. A gyilkosságot végignézték a pár 7 éves ikergyerekei is, akiket azonban a férfi nem bántott.

A magyarországi lapok úgy tudják, hogy Dan Stamatiu gyöngéd érzelmi szálak fűzték az áldozatához, akit a munkahelyén, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban ismert meg, ám a nő folyamatosan elhárította közeledését. A szerelemféltés lehetett tettének indítéka.

Kapcsolódók

Kimaradt?