A magyar hatóságok kérelmezik a Nyíregyházán gyilkoló román orvos kiadását

Nemzetközi jogsegély keretében kezdeményezi a magyar rendőrség a szerdai nyíregyházi lövöldözés román gyanúsítottjának, Dan Stamatiunak a kiadását, akit csütörtökön délután fogtak el Kolozsváron.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon írta, hogy emberölés bűntettének gyanúja miatt kezdeményezte a 54 éves román állampolgár kiadását. 

A gyanú szerint az elkövető szerda délután egy házaspárra lőtt rá egy Friss utcai családi házban, a 40 éves nő meghalt, 46 éves férjét életveszélyes sebesüléssel vitték kórházba.  Korábban azt a tájékoztatást adták, hogy a férj 49 éves. A helyszínen egy 7 év körüli ikerpár is tartózkodott, ők nem sérültek meg, de sokkos állapotba kerültek.

A gyanúsított szabadságon volt

A Borsod Online (www.boon.hu) a tüdőgyógyász főorvosként dolgozó férfi kórházi felettesére hivatkozva azt írta, a gyanúsított a bűncselekmény ideje alatt a szabadságát töltötte. A weboldal megkeresésére Kovács Lajos, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház megbízott igazgatója az írta, hogy az 54 éves nagyváradi férfi kilenc éve dolgozik az intézményben, jelenleg a korábban kért és engedélyezett szabadságát tölti.

„A főorvossal szemben munkája során sem szakma, sem etikai kifogás nem merült fel. A kórház az üggyel kapcsolatban semmilyen információval nem rendelkezik" - írta Kovács Lajos a weboldal tudósítása szerint.

Közel húsz éve Magyarországon dolgozik

A Kelet-Magyarország napilap a Szabolcs Online (www.szon.hu) weboldalon arról számolt be, hogy a román férfi a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban is dolgozott tüdőgyógyászként csaknem tíz évet. Molnár Sándor, az intézmény igazgató-főorvosa a lap újságírójának azt mondta, a férfi körülbelül tíz évvel ezelőtt, jobb ajánlatot kapva ment át a sátoraljaújhelyi kórházba, ahol a tüdőgondozó vezetőjének nevezték ki. „A személyiségéről csupán annyit tudok elmondani, hogy kirívó szabálysértést, függelemsértést soha nem követett el, végezte a munkáját, mint más beosztott orvos" - közölte a főorvos a napilap kérdésére.

A Facebook-profilja szerint Dan Stamatiu Nagyváradon született, a helyi Emanoil Gojdu Gimnáziumban érettségizett, majd a kolozsvári orvosi és gyógyszerészeti egyetemen (UMF) szerzett diplomát. Sátoraljaújhelyen él, a közösségi oldalán írtak szerint három gyermeke van. Sajtóinformációk szerint szerelemféltés állhat a gyilkosság hátterében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?