Kovács Péter: a szövetség jelöltjeit elkötelezettség kell hogy jellemezze

Azok vállalhatnak mandátumot az RMDSZ színeiben, akik az RMDSZ alapelveinek megfelelően prioritásként kezelik a közösség gyarapodását, kiállnak a magyar emberekért Bukarestben is – nyilatkozta csütörtökön Kovács Péter az RMDSZ jelöltállítási kritériumairól. 

Az RMDSZ ügyvezető elnöke úgy fogalmazott: olyan személyek jelölését támogatják, akik hosszú évek óta a szakmában és a közéletben is eredményeket mutattak fel. A jelöltek kiválasztásában fontos szempont a szakmaiság, mivel a parlamenti munka jelentős része a szakbizottságokban zajlik, ahol támogatni és sok esetben védeni kell a a magyar közösség javát szolgáló törvénykezdeményezéseket.

„Ezért felkészült szenátorokra és képviselőkre van szükség, akik gazdagítani és befolyásolni tudják a parlamenti munkát, ugyanakkor aktív részesei lesznek a döntéseket előkészítő munkának” – mondta az ügyvezető elnök.

A szövetség szeptember végéig véglegesíti a parlamenti választáson megméretkező jelöltek listáját, ezt követi az induláshoz szükséges 200 ezer támogatói aláírás összegyűjtése.

 „Kizáró jellegű kritériumaink közt szerepel az, ha valaki együttműködött a titkosszolgálattal vagy vezető tisztséget töltött be a volt államapparátusban, ha besúgó volt. Ezt a kitételt 26 éve nagyon komolyan vesszük, nem úgy a romániai pártok” – fejtette ki, majd hozzátette, másik előírás szerint akkor lehet valaki jelölt, ha erre az RMDSZ egy területi, megyei szervezetétől vagy a Szövetséggel partnerségben álló civil szervezettől kap felhatalmazást, esetenként támogatói aláírások összegyűjtésével.

Az ügyvezető elnök szerint az egyensúlyra törekednek, az előző mandátumhoz képest szeretnének több hölgyet látni az RMDSZ-frakciókban, illetve ideális lenne, ha a tapasztalt kollegák mellé olyan fiatalok is bekerülnének, akik új lendületükkel segítenék a mindennapi munkát.

A területi szervezetek első jelölőüléseinek fejleményeivel kapcsolatban Kovács Péter elmondta: Seres Dénes vezeti az RMDSZ Szilágy megyei jelöltlistáját, hétvégén Gyergyóban és Hunyad megyében, jövő hét elején pedig Fehér megyében döntenek a parlamenti választáson indulók személyéről. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?