Kolozs megye: jelölt lenne Csoma Botond, Hegedüs Csilla és László Attila

Csoma Botond, Hegedüs Csilla és László Attila adta le a szerdai határidőig a jelölési iratcsomóját a Kolozs megyei RMDSZ-hez.

A megyei szervezet elnöke és a kultúráért felelős ügyvezető alelnök egy-egy képviselői, a szenátor pedig egy felsőházi mandátumot pályázna meg. Hegedüs Csilla vasárnap a Facebook-oldalán közölte, hogy a képviselőjelölti lista második helyére jelentkezett, az első helyet Csoma Botondnak engedi át. A Transindexnek adott szerdai interjúban meg is indokolta, hogy miért.

László Attila kérdésünkre elmondta: az RMDSZ Kolozs megyei önkormányzati választási eredményeit alapul véve jelenleg nagyobb esély van arra, hogy a képviselőjelölti lista második helyezettje mandátumhoz jusson, mint annak, hogy a szenátusi listát vezető jelölt bekerüljön a parlamentbe.

„Most tényleg abban a helyzetben vagyunk, hogy minden szavazat számít. Visszatértünk a listás választási rendszerhez, és a visszaosztás miatt Kolozs megyében sok múlik azon, hogy mekkora lesz a székelyföldi választók mozgósítása” – magyarázta a szenátor. Hozzátette, a magyar szavazók magas részvétele esetén van esély arra, hogy ne csak Csoma Botond, hanem Hegedüs Csilla és jómaga is mandátumhoz jusson.

Kolozs megyének jelenleg egy RMDSZ-es képviselője (Máté András) és egy szenátora (László Attila) van. Máté András korábban bejelentette, hogy nem vállal újabb mandátumot. A Kolozs megyei RMDSZ szeptember 23-án tartja rangsoroló küldöttgyűlését.

Kapcsolódók

Kimaradt?