Forrongnak a kolozsvári köztévések a magyar napok ellen uszító riport miatt

A (TVR) kolozsvári területi stúdiójának munkatársai kollektíven bepanaszolják Diana Apahideant a Beatrice-koncertről készült, ferdítő riportjáért a köztelevízió etikai bizottságánál. A testület tagja, Kacsó Sándor szerint az általuk javasolt legsúlyosabb szankció a szabadúszó újságíróval kötött szerződés felbontása lehet.

„Lejáratja a szakmánkat és az intézményünket” – többek között ez olvasható a közszolgálati televízió (TVR) kolozsvári területi stúdiójának előcsarnokában kifüggesztett belső állásfoglaláson, amellyel a médiaintézmény munkaközössége elhatárolódik a Kolozsvári Magyar Napok ellen uszító tudósítástól. A nyílt levél alatt folyamatosan gyűlnek az aláírások. A tévés újságírók – köztük a román szerkesztőség tagjai – felkérik a TVR etikai bizottságát, vizsgálja ki az ügyet.

Az állásfoglalást a magyar adás szerkesztői fogalmazták meg néhány nappal azután, hogy a TVR országos híradója sugározta Diana Apahidean ferdítő tudósítását a Beatrice kolozsvári koncertjéről. Mint korábban megírtuk, a riport szakmailag olyannyira vállalhatatlan volt, hogy a kolozsvári területi stúdió román szerkesztőségének vezetője, Adrian Rozenberg nem is engedte adásba a szabadúszó újságíró anyagát.

Diana Apahidean riportjából egy egész ország arról értesült, hogy a Nagy Feró vezette együttes kedd esti fellépésén elhangzó, XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Joszif Visszarionovics Sztálint, Adolf Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet. A tudósítás ráadásul azt is sugallta, hogy egy irredenta rendezvénysorozat zajlik a kincses városban, ugyanis az elejére bevágott, YouTube-ról lehalászott 2009-es felvétel szerint Nagy Feró azt énekli: „Kolozsvár is újra magyar város lesz!” Ennek eredményeként a rendőrség is vizsgálódni kezdett az ügyben.

Az állásfoglalás aláírói szerint a kolozsvári területi stúdió külsős munkatársa a tudósításában az újságírás legelemibb szabályait sem tartotta be. „Nyilvánosan is fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy Diana Apahidean ártott a szakmának és intézményünknek. (…)Határozottan elhatárolódunk a munkamódszereitől” – olvasható a területi stúdió épülete előcsarnokának üzenőfalára kifüggesztett nyílt levélben, amelyen szerdai ottjártunkkor már 21 aláírás szerepelt.

Az állásfoglalás megfogalmazói felsorolják és az etikai bizottság figyelmébe ajánlják azokat az etikai vétségeket, amelyeket Diana Apahidean a tudósítása elkészítésekor elkövetett. Többek között azt, hogy rosszhiszeműen járt el, elferdítette a tényeket, nem ellenőrizte le az anyag leadása előtt a tudósításában közölt információkat, etnikai alapon diszkriminált és egy közösség ellen uszított.

Pákai Enikő, a kolozsvári magyar adás főszerkesztője a Maszolnak elmondta, az aláírásgyűjtés lezárása után állásfoglalásukat eljuttatják a TVR etikai bizottságát.

Az etikai bizottság ajánlást fogalmaz meg

Az etikai bizottságot már korábban megkereste panaszával ugyanebben az ügyben Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője is. A testület tagja, Kacsó Sándor szerdán a Maszolnak megerősítette, hogy megkapták a panaszt, amelyet várhatóan szeptember közepén tárgyalnak meg. Azért nem korábban – tette hozzá –, mert a bizottság több tagja még szabadságon van.

Mint ismert, Dana Apahidean nem alkalmazottja a TVR-nek, külsős munkatársként, jogdíjas szerződéssel dolgozik az intézménynek. Kacsó Sándor elmondta, nem látta ugyan még az újságíró szerződését, de szerinte tartalmaznia kell azt a kitételt is, miszerint az aláíró elfogadja közszolgálati televízió etikai szabályzatát is. Így az ügyet úgy fogják kivizsgálni, mintha egy TVR-alkalmazotté volna.

Kacsó hangsúlyozta, az etikai bizottság nem dönthet a Diana Apahidean elleni esetleges szankciókról, csupán ajánlásokat fogalmazhat meg a TVR vezetősége számára. Kérdésünkre elmondta, akár azt is javasolhatják majd, hogy a köztelevízió bontsa fel a szerződést a szabadúszó újságíróval.

A TVR vezetőtanácsa szintén szeptember közepén ülésezik. A testület RMDSZ által delegált tagja, Debreczeni Hajnal a Maszolnak korábban elmondta, az ülésre részletes beszámolót kér az intézménytől Diana Apahidean anyagának sorsáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?