Ambrus Attila: Férce mérce

Két tévéadó, egy bulvár és egy közszolgálati összefércelt egy-egy álhírt, amellyel megpróbálta manipulálni a közvéleményt. A bulvárnak ez a természete(s), a közszolgálatiságnak ez a halála.

A riói olimpia ideje alatt naponta több ízben is megjelent a román közszolgálati televízió képernyőjén a felhívás, hogy fizessük ki a tévéilletéket, mert amit a kábelszolgáltatónknak fizetünk, abból az RTV nem részesedik, márpedig ezt a világraszóló és egyáltalán nem olcsó sportközvetítést is neki köszönhetjük. Már-már együttérzően kezdtem viszonyulni a királyi televízióhoz, átéreztem szorult helyzetét, eszembe jutott, hogy más kelet-európai országban a tévédíj a hazainak tizenkétszerese, s szinte megfeledkeztem arról az egyáltalán nem rendjén levő gyakorlatról, hogy a villanyszámla kiegyenlítésekor kötelezően lepengettetik velem a tévédíjat. Az is felötlött bennem, hogy az RTV az utóbbi időben felhagyott korábbi praktikáival, igyekezett tárgyilagosan tudósítani a fontosabb politikai eseményekről, jelenségekről, a gazdaság alakulásáról. Már amennyire egy politikai párt által vezetőségi székbe ültetett tévéigazgatótól kitelik, amennyire megbízói azt neki megengedik.

És ekkor robbantotta a füst- és bűzbombát az RTV.

A Kolozsvári Magyar Napokról szóló tudósításban azt állították, hogy Nagy Feró és a Beatrice XX. század című dalukat játszva kedvező fényben tüntette fel Lenint (valójában Sztálinról énekel a Beatrice), Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet. Ezt a következtetést onnan vonta le az RTV tudósítója, hogy a színpadra kivetítették a fényképeiket... (Sürgősen felül kell vizsgálni, hogy Charles Chaplin Diktátor című filmjének vetítésével ki dicsőíti Hitlert! Mert megtette ezt az RTV is...) Az csak megmagyarázható, ha nem is érthető, hogy a tudósító, akinek talán még mindig Bukarestből súgják a fülébe, hogyan kell tálalnia a látottakat és elképzelteket, nem érti a XX. század című dal szövegét:

„Horthy jött a fehér lovon,
Sztálin vágtatott harckocsikon,
Hitler hozta a csodafegyvert,
Zsebrevágott minket a történelem!

Dicsőséges fehér terror,
és a recski haláltábor!
Vasfüggöny és vörös terror,
Hárommillió kitántorgó
Ó, mondd Istenem! Ó, mondd meg nekem!
Ó, mondd miért van ez?
És mondd meddig tart ez még?”

Nem csoda, hogy nem érti az iróniát, hiszen annak feltétele az intelligencia. Ám az, hogy az RTV manipulálja a szervezők nyilatkozatát, hogy kivágják belőle azt a részt, amelyben elmondják, hogy dehogyis dicsőíti, sőt megveti ezeket a monstrumokat a zenész és éppen a huszadik század praktikái ellen lázad: az már kimeríti a szándékos félrevezetés fogalmát. Ami a közszolgálati televízió esetében együtt jár a hitelvesztéssel, akkor is, ha a népszerűsége még a parlament elfogadottságát is alulmúlja.

Az pedig, hogy az RTV arra ragadtatta magát, hogy bejátszon egy 2009-es Beatrice felvételt, azzal az utalással, hogy 2016-ban Kolozsvárt hangzott el, hogy „lesz még magyar város Kolozsvár”, kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát. A közösség elleni izgatás a köznyugalom elleni bűncselekmények kategóriájába tartozik,  visszaélés a véleménynyilvánítás szabadságával, az erőszak érzelmi előkészítése lehet.

Helyénvaló lenne, ha a kisebbségi jogvédő szolgálataink feljelentést tennének az RTV ellen, hiszen a közösség elleni izgatásnak még az a feltétele is teljesült, hogy azt nagy nyilvánosság előtt kell elkövetni, hogy nagy létszámú ember tudomást szerezzen a cselekményről.

Igazán normális az lenne, ha miután a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség pert kezdeményezett a Sky News televízió újságírói ellen, (noha elegendő lett volna a replika jogával élni), a hazai igazságszolgáltatás eljárást indítana az RTV ellen. Mert a kisebbségi közösség elleni izgatás veszélyes és bűnös, XX. századból átörökített praktika, amelynek leghírhedtebb propagálói Sztálin és Hitler voltak... Ha nem teszi meg, márpedig százat teszek az egy ellen, hogy nem teszi meg, ismét bizonyítja, hogy kettős a mérce, még a fércelt hírek esetében is.

Mivel nem tudom megtagadni a tévéilleték kifizetését, azt automatikusan letartják tőlem a villanyszámla kiegyenlítésekor, úgy érzem, galád játékot űznek velem. A saját pénzemen ültetik a többséget ellenem. Egy megoldás maradt. A távirányító. Törlöm az RTV-t a csatornalistámból, ahogyan számos hazug és manipulatív adót töröltem már.

Fotó: a KMN Facebook-oldala

Kimaradt?