A Kolozsvári Televízió román adása nem kért a magyar napok ellen uszító riportból

Várhatóan nem marad következmények nélkül, hogy a közszolgálati televízió (TVR) egyoldalúan, a Kolozsvári Magyar Napok ellen uszító módon számolt be a Beatrice múlt heti koncertjéről: szeptemberben az ügy a TVR vezetőtanácsa és etikai bizottsága, illetve az Országos Audiovizuális Tanács elé kerül, Nagy Feró pedig perelni készül. Megtudtuk, hogy a Kolozsvári Televízió román adásának főszerkesztője nem is engedte be a híradóba a közpénzen készült, ferdítő tudósítást. Szerzője, Diana Apahidean a Maszolnak azt mondta, nem nyilatkozhat az ügyről.

Szakmailag olyannyira vállalhatatlan volt, hogy a Kolozsvári Televízió román szerkesztőségének vezetője nem is engedte adásba Diana Apahidean szabadúszó újságíró egyoldalú, a Kolozsvári Magyar Napok ellen uszító tudósítását a Beatrice múlt heti koncertjéről – erősítették meg többen is a Maszolnak.

Más kérdés, hogy közszolgálati televízió egyes csatornája (TVR1) számára a másfél perces riport már megütötte a szakmai mércét, így egy egész ország arról értesült, hogy a Nagy Feró vezette együttes kedd esti fellépésén elhangzó, XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Joszif Visszarionovics Sztálint, Adolf Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet. A tudósítás ráadásul azt is sugallta, hogy egy irredenta rendezvénysorozat zajlik a kincses városban, ugyanis az elejére bevágott, YouTube-ról lehalászott 2009-es felvétel szerint Nagy Feró azt énekli: „Kolozsvár is újra magyar város lesz!” Ennek eredményeként a rendőrség is vizsgálódni kezdett az ügyben.

A Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjétől, Gergely Balázstól megtudtuk, hogy Diana Apahidean a riport leadása előtt őket is megkereste. Szépen elmagyarázták neki, hogy a Beatrice dala nem a huszadik századi diktátorokat dicsőíti, ellenkezőleg, elítéli a terrorjukat. Aztán jött a meglepetés: a szervezők nyilatkozata nem került be a tudósításba. „Szándékosan ferdített riportjában az újságíró, hiszen tudta, hogy félretájékoztatja a nézőket” – mondta Gergely.

A főszervező ugyanakkor határozottan cáfolta – és ezt megtette a román újságírónak is –, hogy a Beatrice koncertjének bármiféle irredenta színezete lett volna. „Nagy Feró többször is románul köszöntötte a románokat a színpadról. Semmi olyat nem tett, ami a román közösségnek szúrhatta volna a szemét” – magyarázta.

A román és a magyar kollégák is elhatárolódtak

A magyar napok főszervezője azóta megfordult a Kolozsvári Televízió stúdiójában, és megtudta, hogy a román nyelvű adás főszerkesztője, Adrian Rozenberg nem volt hajlandó beengedni a híradóba Diana Apahidean tudósítását, annyira nyilvánvaló volt az egyoldalúsága. Gergely Balázs tudomása szerint a riporttól a román szerkesztőség is elhatárolódott. 

Ezt megerősítette a Maszolnak a román nyelvű adás egyik, név nélkül nyilatkozó munkatársa is. „Egyetértettünk azzal, hogy a főszerkesztő nem engedte az anyagot a híradóba. Nagyon ártott volna a jó hírnevünknek, ha bekerül” – mondta forrásunk. Megkerestük a szabadságon tartózkodó Adrian Rozenberget is, a főszerkesztő azonban azt mondta: egyelőre nem kíván nyilatkozni erről az ügyről.

Diana Apahidean ártó szándéka, újságírói etikát semmibe vevő anyaga a Kolozsvári Televízió magyar adásának szerkesztőit is felháborította. Egyikük, Pákai Enikő a Maszolnak elmondta, arra készülnek, hogy elhatárolódásukat nyilvánosságra hozzák, vagy legalább a bukaresti kollégák számára nyilvánossá tegyék, hogy teljes mértékben elhatárolódnak az ilyesfajta megnyilvánulásoktól. Állásfoglalásukat az etikai bizottsághoz is elküldik. „A kolozsvári román kollégák, a román főszerkesztő álláspontját csak méltányolni tudom. A TVR bukaresti szerkesztőinek a felelőssége, hogy ez a tudósítás adásba mehetett” – magyarázta Pákai Enikő.

Megtiltották, hogy nyilatkozzon

Diana Apahideanról tudni kell, hogy szabadúszó újságíró, nem a TVR alkalmazottja. Rendszeresen tudósít megrendelésre a közszolgálati televízió kolozsvári, illetve bukaresti adásainak. Sajtóberkekben azt beszélik róla, hogy nagyon nem szíveli a magyarokat. Könnyen elképzelhető, hogy kimondottan zavarta a város főterén esténként összegyűlő hatalmas magyar tömeg, ezért készítette az uszító riportot.

Nyilván Diana Apahideantól is szerettük volna megtudni, hogy mi járt a fejében, amikor az egyoldalú tudósítását készítette. Az újságíró azonban elzárkózott a kérdéseinktől. A Maszolnak csak annyit mondott, hogy a TVR vezetősége megtiltotta neki, hogy az ügyről bármit is nyilatkozzon a sajtónak. „A televíziónak van sajtóosztálya, forduljon hozzájuk” – jelentette ki. Utólag megérdeklődtük: a TVR megrendelőként valóban megtilthatja külsős munkatársainak, hogy munkájukkal kapcsolatban nyilatkozzanak.

A következmények

Gergely Balázs elmondta, csupán a sajtóból szerzett tudomást arról, hogy a kolozsvári rendőrség is vizsgálódik a Beatrice koncertje miatt. Nagy Feróék fellépése óta több mint egy hét eltelt, de a Kolozsvári Magyar Napok szervezőit a hatóságok még nem keresték meg az ügyben. Gergely amúgy is úgy véli, a rendőrség le fogja állítani a vizsgálatot, annyira nyilvánvaló, hogy nem történt törvénysértés.

A főszervező ugyanakkor reméli, lesz következménye a TVR etikai bizottságához, illetve az Országos Audiovizuális Tanácshoz (CNA) benyújtott panaszuknak. Ez leghamarabb szeptember közepén derül ki, ekkor tartja ugyanis legközelebbi ülését az utóbbi testület.

Nagy Feró már többször is megszólalt ebben az ügyben. A Krónikának nyilatkozva a Beatrice frontembere azt is bejelentette, hogy bepereli a román TVR-t a ferdítő tudósítás miatt.  A lapnak adott interjúban a zenész határozottan elutasította, hogy önkényuralmat éltető megnyilvánulásai lettek volna a zenekarnak a Kolozsvári Magyar Napokon megtartott koncerten. Kijelentette, a román média kiforgatta a XX. század című dalukat.

A TVR vezetőtanácsa szintén szeptember 15-én ülésezik. A testület RMDSZ által delegált tagja, Debreczeni Hajnal a Maszolnak elmondta, az ülésre részletes beszámolót kér az intézménytől Diana Apahidean anyagának sorsáról. „Tudni akarom, hogy mi történt: miért nem mehetett be a riport a Kolozsvári Televízió híradójába, és miért mehetett adásba az országos híradóba. Tudni akarom, hogy a TVR milyen intézkedéseket hoz ebben az ügyben olyan körülmények között, hogy a CNA-hoz is feljelentés érkezett és az ActiveWatch is megszólalt” – mondta Debreczeni Hajnal.

Kapcsolódók

Kimaradt?