Nagy Feró is megszólalt a kolozsvári koncertje ügyében

Politikai okokkal magyarázza Nagy Feró, a Beatrice frontembere, hogy a román rendőrség hivatalból eljárást indított a kolozsvári koncertjük miatt.

Mint korábban írtuk, a román közszolgálati televízió (TVR) úgy értelmezte, hogy az együttes kedd esti fellépésén elhangzó, XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Joszif Visszarionovics Sztálint, Adolf Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet. A TVR tudósításában ugyanakkor egy olyan részlet szerepelt egy másik dalukból, amelyet a kolozsvári koncerten elő sem adtak, és amely alapján revizionistának és vitatottnak nevezték a zenekart.

„Akik az eljárást indították, azt sem tudják, miről szól ez a dal, amit már tizenöt éve játszunk külföldön is” – reagált Nagy Feró a Riposztnak arra, hogy egy ügyész és egy rendőr vizsgálja: a koncerten elhangzottak kimerítik-e a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek használatát, valamint háborús bűnösök emlékének ápolását tiltó, 2002/31-es számú sürgősségi kormányrendeletben megállapított bűncselekményeket.

Nagy Feró szerint félreértés történt. „A dalunk és a hozzá tartozó képsorok épp arról szólnak, hogy ezek a nagyhatalmú politikai vezetők mennyi rosszat tettek az emberiséggel" – magyarázta. Hozzátette: biztos abban, hogy ez az eljárás nem is róluk szól, hanem a Kolozsvári Magyar Napok ellen. Szerinte sokaknak nem tetszik, hogy a Mátyás-szobornál tizenötezer magyar ember gyűl össze egy jó hangulatú koncertre, ez lehet a szálka bizonyos politikai körök szemében.

„Az összes nőt meg fogják erőszakolni”. Nagy Feró a kolozsvári koncertjének következményeiről a Kolozsvári Rádiónak is nyilatkozott. Többek között arról beszélt, hogy a kelet-európai népeknek össze kell fogniuk a térségbe áramló migránsok miatt. A Borsnak nyilatkozva erre rátett még egy lapáttal. „A törökök is itt voltak, és tönkretették a hazánkat. Ha már jönnek a migránsok, ne vigyenek, hanem hozzanak. Ezer százalék, hogy az összes nőt meg fogják erőszakolni. Azért jöttek, hogy elfoglalják ezt a földet, nem azért, hogy dolgozzanak. Nem hiszem, hogy a gyerekeimet, az unokáimat ki merem majd engedni az utcára. Szeretném a saját érdekeimet képviselni” – jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?