Huszonnyolc migránst és egy vélt embercsempészt fogtak el a határrendészek

Huszonnyolc illegális bevándorlót és egy vélt embercsempészt fogtak el az éjszaka folyamán a szerb-román államhatár térségében a határrendészek. Az embercsempészettel gyanúsított férfi elfogásához fegyvert is használtak - közölte a határrendészet.

Az államhatár térségében román területen haladó 28 tagú csoportot Nagykomlós és Kiskomlós települések között nem sokkal éjfél után érzékelték hőkamerák segítségével, és egy határrendészekből és csendőrökből álló készenléti csoportot vezényeltek a helyszínre a határsértők elfogására. Az igazoltatás során kiderült, hogy 27 szíriai és egy iraki állampolgár lépett be a zöldhatáron át Romániába. A határrendészek pár órával később riasztólövéssel tudtak megállítani egy Szerbia felé tartó férfit, akiről azt feltételezik, hogy az illegális bevándorlókat vezette a határ térségében. Az embercsempészettel gyanúsított férfi szerb állampolgárságú. 

A határsértőket a határrendészet kunszőlősi bázisára szállították, és felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal az ügy közös kivizsgálása és a határsértők átadása ügyében. Románia és Szerbia között olyan egyezmény van érvényben, amelynek értelmében a zöldhatáron átlépő személyeket Románia visszaadja Szerbiának.

Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét. Ekkortól a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti.

Kimaradt?