„Több istennek is áldoz” az EMNP Kolozs megyei elnöke

Az EMNP Kolozs megyei elnöke Felek község szociáldemokrata (PSD) polgármesterének bizalmasa és fizetett beosztottja, regionális pártigazgatóként közvetve a Fidesz-kormánytól kapja a bérét, közben pedig a Fidesz ellenzékéhez tartozó Jobbik egyik szekértolója Erdélyben. Még néppártos társai egy részét is felháborítja, hogy „több istennek is áldoz”, ám Soós Sándor nem érti a bírálatokat: szerepzavarait az erdélyi magyar politika sajátosságaival magyarázza.

Megváltozott a hangulat a Kolozsvárhoz közeli Györgyfalván a helyhatósági választások óta. A szinte színmagyar magyar faluban megosztottá vált a közösség, a politika beférkőzött a helyiek életébe, és baráti, rokoni kapcsolatokat rombolt szét. „Olyan emberek, akik korábban komák, barátok voltak, most eszik egymást” – mondta a Maszolnak egy tősgyökeres györgyfalvi.

A helyi közösség nagy része a Kolozs megyei EMNP elnökét, Soós Sándort okolja ezért, aki tavaly ősszel házat vásárolt a településen, megalapította a Néppárt helyi szervezetét, majd versenybe szállt Felek község polgármesteri tisztségéért, és az első volt a tanácsosi jelöltlistán. „A háza adásvételi szerződésén meg sem száradt az aláírás, és máris polgármester akart lenni. Nem lett polgármester, a helyi tanácsba se került be, de a falut sikerült felforgatnia” – fogalmazott forrásunk.

Az előző helyhatósági választásokon igen nagy, 90 százalék körüli arányban vettek részt a györgyfalvi magyarok, az eddig politikailag homogén közösség az RMDSZ-re szavazott. A mozgósításnak köszönhetően felülreprezentált volt a falu a községi önkormányzatban: négy magyar tanácsosuk volt. A júniusi helyhatósági választásokon az RMDSZ 356 szavazatot kapott, az EMNP listája 92-őt, Soós Sándor 99-et. A Néppárt nem került be a feleki önkormányzatba, az RMDSZ tanácsosai száma pedig háromra csökkent. A polgármester a Szociáldemokrata Párt jelöltje, Gabriel Costea lett.

Románul is kommunikál

A választások után három héttel jött a meglepetés: Soós Sándor bejelentette, hogy a polgármester mellé szegődött tanácsosnak, a községháza fizetett alkalmazottja lett. A hírt az általa létrehozott, Györgyfalva nevű zárt Facebook-csoportban közölte. A közösségi oldalra egy fényképet is posztolt, amelyen a polgármester és az alpolgármester mellett feszít „a győztes csapatban”.

Azóta a községvezető nevében kommunikál a györgyfalvi magyarokkal a közösségi oldalon. „A Facebook-csoportban úgy viselkedik, mintha ő lenne az alpolgármester, legalábbis eljátssza ezt a szerepet” – jegyezte meg györgyfalvi forrásunk. A csoport tagjai egy részében megütközést váltott ki, hogy a polgármester közleményeit és felhívásait nem fordítja le, hanem románul továbbítja. Eljárása azért is kirívó, mert Soós Sándor egy nacionalista szervezet, az Erdélyi Magyar Ifjak vezetője is volt, az EMNP Kolozs megyei elnökeként pedig folyamatosan számon kéri a kétnyelvűséget Kolozsváron.

Alkut kötött a PSD-vel?

A politikus egyik Facebook-bejegyzéséből kiderül az is, hogy egy PSD-vel kötött háttéralku révén nevezhették ki tanácsosnak a polgármester mellé, miután ígéretet kapott arra, hogy alpolgármester lesz, ha az EMNP bejut a feleki önkormányzatba. Annak idején amúgy a kampányban éppen Soós volt az, aki azzal vádolta az RMDSZ-t, hogy háttéralkut kötött a liberálisokkal, és ezért nem indított polgármesterjelöltet több Kolozs megyei településen (például Feleken).

A faluban egyébként sokan beszélték a választások előtt, hogy az EMNP paktumot kötött a PSD-vel. Mint korábban írtuk, az RMDSZ szerint a Néppárt azért indított polgármesterjelöltet Feleken, hogy elvegye a györgyfalvi magyar szavazatok egy részét a liberális polgármesterjelölttől, és egyengesse a PSD-s jelölt útját a győzelemhez. „A györgyfalvi magyarok hagyományosan a liberális jelöltet, az eddigi polgármester támogatták. Soós Sándor azonban elvett tőle magyar szavazatokat, és hozzájárult Gabriel Costea győzelméhez. Ennek fejében megígérte neki a PSD az alpolgármesteri tisztséget. Teljesen egyértelmű, hogy volt egy háttérpaktuma” – nyilatkozta györgyfalvi forrásunk.

Háborognak az EMNP-sek is

Több forrásunk szerint az EMNP Kolozs megyei szervezetében is megütközést keltett, hogy elnökük egy PSD-s román polgármester szárnysegédje lett. Megtudtuk, hogy már a választások előtt morgolódás volt a pártban. Sokan nem értették, miért indult Soós Sándor a feleki polgármester-választáson, mert korábban az a belső egyezség született a Néppártban, hogy „nem bolygatják” azoknak a településeknek a magyar közösségeit, amelyek nagy arányban az RMDSZ-re szavaznak.

„Mivel Soós Sándor megyei elnök, és az erőforrások felett is ő rendelkezik, nyomták a pénzt a választási kampányába. De ez csak annyira volt elég, hogy a györgyfalviakat megossza. Első perctől egyértelmű volt, hogy ennek a homogén magyar közösségnek a megosztásával csak rontani lehet a falu helyzetén” – nyilatkozta neve vállalása nélkül a Maszolnak a Kolozs megyei EMNP-szervezet egyik tagja.

Egy másik forrásunk szerint árt a Néppártnak, hogy Soós Sándor egy PSD-s polgármester fizetett beosztottja. „Az EMNP regionális igazgatójaként is fizetést kap, a PSD-s polgármestertől is fizetést kap. Kinek tartozik elszámolással? Ki rendelkezik az idejével? Az EMNP szempontjából is tarthatatlan ez a helyzet, hiszen Soós Sándor kulcsember, akit azért fizetnek, hogy a pártot regionálisan erősítse. E közben ideje jelentős részét azzal tölti, hogy egy PSD-s polgármester mellett önkormányzati munkákat végez. Ez a tipikus esete annak, hogy két istennek áldozol. Nem kért és nem kapott erre felhatalmazást” – fejtegette egyik informátorunk.

A jobbikos szálak

Soós Sándor már korábban is szerepzavarba került megyei elnökként a Néppártban. Ismert ugyanis, hogy a politikust szoros szálak fűzik a Jobbikhoz. EMI-elnökként rendszeresen meghívta a szervezet nyári táborába Vona Gábort, és segítette erdélyi terjeszkedésében a szélsőségesen nacionalista magyarországi ellenzéki pártot.

Néppárti forrásaink szerint a Jobbik nézeteinek népszerűsítésére indult Erdélyben az itthon.ma portál, amelynek létrehozásánál bábáskodott Soós Sándor is. Ezt nagyon sokan nem nézték jó szemmel az EMNP-ben, hiszen a Jobbiktól korábban még a Néppárt védnöke, Tőkés László is elhatárolódott. Arról nem is beszélve, hogy az itthon.ma portál folyamatosan támadja a Fideszt. Korábban többen szóvá is tették Néppártban, hogy Soós egy olyan párttal szimpatizál, amelyik rendszeresen belerúg az EMNP stratégiai szövetségesébe.

Egyik informátorunk szerint egyenesen kínos, hogy eközben Soós Sándor gyakorlatilag a Fidesz-kormánytól kapja a fizetését, a demokrácia központoknak nyújtott budapesti támogatásokon keresztül. „Soós Sándor számára összefér az EMI-tábor, Vona Gábor, a Fidesz, a PSD és az EMNP. Nála összeér a Jobbik a PSD-vel. Csak a hatalmi játékai érdeklik” – összegezte.

„Így segítem az EMNP-s csapatunkat”

„Az EMNP Kolozs megyei elnökeként és pártigazgatóként politikai feladatomnak tekintettem a tisztség elvállalását” – mondta Soós Sándor a Maszolnak arról, hogy miért szegődött a feleki polgármester mellé tanácsosnak. Elismerte, hogy politikai, bizalmi állás, de hangsúlyozta, hogy tud róla az EMNP országos vezetősége is.

Döntése előzményeiről elmondta, az idei helyhatósági választásokon négy pártnak volt esélye bejutni a feleki önkormányzatba: PSD, PNL, RMDSZ és EMNP. Györgyfalváról értelemszerűen csak az utóbbi két pártnak volt esélye mandátumot szerezni. Az RMDSZ nem indított polgármester-jelöltet, de Soós szerint a liberálisok megígérték nekik az alpolgármesteri tisztséget, ha támogatják a PNL-s jelöltet. Eközben Gabriel Costea PSD-s polgármesterjelölt a választások előtt azt ígérte, hogy ha győz, györgyfalvi helyi tanácsos kapja meg az alpolgármesteri tisztséget. A kampányban pedig folyamatosan támadta őt az RMDSZ.

„A választások után az RMDSZ hatalmas nyomást gyakorolt Gabriel Costeára, hogy megkapja az alpolgármesteri posztot, és mindent megtettek annak érdekében, hogy ne vegyen fel a kabinetjébe. A polgármester azonban a választások után nem kívánt tárgyalni az RMDSZ-szel a kampányban kapott sebek miatt, ugyanakkor legalább részben be akarta tartani a györgyfalviaknak tett ígéretét, így én lettem a györgyfalviakat képviselő tanácsosa” – részletezte az EMNP Kolozs megyei elnöke.

Soós elmondta, ő volt az alpolgármesteri tisztség várományosa, ha bejut a helyi tanácsba, Gabriel Costea pedig győz a választásokon. Costea győzött, de az EMNP-s politikusból nem lett tanácsos, és ez egy szavazaton múlott. „Kaptam egy informális ígéret a választások előtt a polgármestertől arra, hogy az enyém lesz alpolgármesteri tisztség. De ez nem politikai alku, az EMNP-nek nem kellett semmit sem nyújtani PSD-nek és a jelöltjének a posztért cserébe” – magyarázta.

Tájékoztatása szerint feladatkörét a községházában a polgármester határozza meg. Szerinte nem összeférhetetlen az EMNP-elnöki tisztséggel az új beosztása, sőt a pártját segíti azzal, hogy elvállalta a tisztséget. A polgármester tanácsosaként ugyanis részt vehet a tanácsüléseken is, és sokkal jobban át tudja látni az önkormányzatok működését. „Tapasztalataimmal pedig hozzá tudok járulni ahhoz, hogy az EMNP Kolozs megyei szervezetének csapata jobban tudjon teljesíteni” – részletezte.

Soós kérdésünkre tagadta, hogy polgármester közleményeit rendszeresen román nyelven továbbítja a Györgyfalva Facebook-csoportban. Magyarázata szerint csak megosztotta Gabriel Costea egyik posztját a közösségi oldalon. „Mindig igyekeztem a györgyfalviakat érintő közérdekű információkat magyarul megosztani a közösséggel. Eddig a falu közössége még románul sem kapta meg ezeket az információkat” – magyarázta.

„A hangulatot nem mi mérgeztük meg”

A politikus elmondta, az RMDSZ akkor sem őrizte volna meg a négy tanácsosi tisztségét Feleken, ha az EMNP nem indít jelölteket a községben. „Négy évvel azért szereztek négy mandátumot, mert nagyon alacsony volt a román szavazók részvételi aránya. Most azonban a románok nagy arányban mentek el szavazni” – fejtegette.

Ugyanakkor azt állítja: az RMDSZ-nek is megígérte, ha úgy látja, hogy veszélyezteti a magyar tanácsosok számát, akkor az EMNP nem indít jelölteket a községben. Szavai szerint a jelöltlisták leadási határideje előtt egy héttel megkapta egy felmérés eredményeit, amely szerint a Néppártnak 4 százalékos támogatottsága volt Feleken. „Tudtam, hogy ennél jobban állunk, hiszen a felmérés kérdőíve román nyelvű volt, és sokan Györgyfalván nem is tudták, hogy a PPMT az EMNP román neve” – mondta Soós, aki szerint a felmérés alapján megalapozott volt a remény arra, hogy a község önkormányzatában végül ismét négy magyar (három RMDSZ-es és egy EMNP-s) tanácsos lesz.

Szilágyi Zsolt EMNP-elnök a Maszolnak elmondta, a Néppárt országos vezetősége tud Soós Sándor feleki tisztségéről, és nem találnak abban kivetnivalót, hogy egy PSD-s polgármester mellett dolgozik. „Miért lenne kifogásunk? Az RMDSZ több száz tisztségviselője dolgozott már PSD-kormányban, és onnan kapta a fizetését is. Ezt a magyar közösség elfogadta és támogatta. Nem kellene Soós Sándor esetében kettős mércét alkalmazni, hiszen a magyar közösség érdekében dolgozik” – fogalmazott. Arról, hogy a Kolozs megyei elnöke a Jobbik szimpatizánsa és támogatója, a pártelnök kijelentette: a Jobbik egy magyarországi parlamenti párt, amellyel az EMNP-nek intézményes kapcsolata van. „Kapcsolatunk van minden olyan magyarországi parlamenti párttal, amelyek nemzeti ügyekben partnereink” – tette hozzá Szilágyi Zsolt.

A politikus azt elismerte, hogy a választások környékén megosztottá vált a magyar közösség Györgyfalván és romlott a hangulat a faluban. „Lehet, hogy ez az EMNP jelenléte miatt történt így, de a hangulatot nem mi mérgeztük meg. Az RMDSZ volt az, amelyik nagyon mocskos kampányt folytatott. És ez valóban megosztotta, még a családokat is” – fogalmazott.

Soós Sándor nem tagadja, hogy szoros kapcsolatokat ápol a Jobbikkal, és azt sem, hogy eközben közben a Fidesz-kormányzattól kapja a pártigazgatói fizetését. „Helyzetem az erdélyi politikának a mesterműve. Nem azért vagyok pártigazgató, mert fideszes, jobbikos vagy EMNP-s pártkatona volnék” – magyarázta. Megjegyezte: a Néppárt megyei elnökei közül neki van a legtöbb fideszes kapcsolata.

„Azt sem tagadom, hogy jóban vagyok jobbikosokkal, személyesen Vona Gáborral is. De nem azért vállaltam a feleki munkát, hogy egy PSD-snek dolgozzak, hanem azért mert EMNP-elnökként ezt a párt szempontjából is fontosnak tartottam, másrészt, ha nem vállaltam volna, most nem lenne magyar a polgármesteri hivatalban” – összegzett a politikus.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?