Nem egyezett ki az RMDSZ és az EMNP Kolozs megyében

Nem tudtak egyezségre jutni az RMDSZ és az EMNP Kolozs megyei szervezetének vezetői az esetleges választási együttműködéséről, ám a tárgyalásokat folytatják.

Kolozs megyei RMDSZ-elnöktől megtudtuk, az egyeztetéseken az EMNP-s politikusok megyei szintű választási koalícióhoz ragaszkodtak. Csoma Botond szerint azonban ennek jogi akadályai vannak.

„A mi jogászaink szerint megyei koalíció esetén a megye valamennyi településén közös listát kell indítani. Ez azonban a törvény szerint megnöveli a választási küszöböt, és így több Kolozs megyei településen képviselet nélkül maradhat a magyarság az önkormányzatokban” – magyarázta.

Csoma Boton elmondta, az RMDSZ arra kérte az EMNP-t, hogy Kolozsváron támogassa Horváth Anna jelenlegi alpolgármestert, aki a szövetség polgármesterjelöltjeként kíván részt venni a kolozsvári választáson. „Elmondhatjuk, hogy Horváth Anna alpolgármesterként a teljes közösség ügyeit képviselte párthovatartozástól függetlenül” – érvelt az RMDSZ elnök. Az EMNP azonban nem akarja leválasztani a polgármesterjelölt kérdését a koalíciós jelöltlistákéról.

A választási hatósághoz fordultak

Pénteken a két szervezet vezetője közös sajtótájékoztatót is tartott, amelyen Soós Sándor EMNP-elnöke bejelentette: az önkormányzati választási törvény értelmezését kérték az Állandó Választási Hatóságtól.

A hatóságnak ezt kellene tisztázni, hogy a törvény lehetőséget ad-e a kisebbségi szervezeteknek is koalíciós lista állítására, és azt is, hogy megőrizheti-e a pártidentitását az a politikus, aki egy civil szervezetként bejegyzett kisebbségi szervezet jelöltjeként szerez önkormányzati mandátumot. A hatóság válaszát február elejére várják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?