RMDSZ: Horváth Anna indulása a kolozsvári összefogás garanciája

Horváth Anna indulása a polgármester-választáson garanciát jelent arra, hogy személyében Kolozsváron megvalósuljon a magyar összefogás – szögezte le az RMDSZ Kolozs megyei szervezete arra reagálva, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt szerint az RMDSZ nem hajlandó tárgyalni a kolozsvári magyar összefogásról.

„Horváth Anna az elmúlt 4 évben kifejtett munkájával azt bizonyította, hogy ebben az időszakban minden kolozsvári magyar alpolgármestere volt, politikai opciótól és pártállástól függetlenül” – írta kedd esti közleményében Csoma Botond.

A Kolozs megyei RMDSZ elnöke hangsúlyozta, a szervezet egyetért abban, hogy a minél erősebb magyar képviseletet célzó széles körű mozgósítás legmegfelelőbb eszköze a párbeszéd és az összefogás. Ezért az RMDSZ a magyar emberekkel való összefogás jegyében, az egyházakkal és civil szervezetekkel való egyeztetéseket az elkövetkező időszakban is folytatni kívánja.

Mindezek tükrében a Kolozs megyei RMDSZ február közepére megbeszélésre hívta az EMNP Kolozs megyei képviselőit a magyar önkormányzati képviselet erősítését szolgáló mozgósítás lehetőségeiről, a beiskolázási számok tükrében felmerülő problémák és egy középtávú oktatási stratégia egyeztetéséről, az ifjúság itthon maradását célzó közpolitikákról, illetve Kolozsvár történelmi épületeinek szakszerű felújításáról.

Lehet, hogy az EMNP is indít jelöltet

Mint ismert, a Kolozs megyei EMNP hétfőn arra kérte az RMDSZ kolozsvári szervezetének vezetőit, hogy „helyezzék pártérdekeik elé a kolozsvári magyar közösség ügyét”, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy közös magyar polgármester-jelölt és tanácsosi lista indulhasson a közelgő önkormányzati választásokon.

Az EMNP keddi közleménye szerint Csoma Botondnak, az RMDSZ Kolozs megyei elnökének sajtóbeli reakciójából egyértelműsíthető: nem hajlandóak még csak tárgyalni sem a magyar szavazatok maximalizálása érdekében, s elzárkóznak a kolozsvári magyar összefogástól.

A Néppárt közölte: ha a január 29-i időpontig nem változik az RMDSZ álláspontja, az EMNP Kolozs megyei választmánya február 9-én dönt a kolozsvári néppártos polgármesterjelölt, valamint a városi és a megyei lista indításáról.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?