RMDSZ: a román jelöltek esélyeit növeli az EMNP a választásokon

Az EMNP lesz okolható az RMDSZ szerint akkor, ha csökken a magyar polgármesterek száma Erdélyben, mert a szavazatokat megosztva önálló jelöltet indítanak, sőt sok esetben román jelöltet támogatnak a magyar jelölt ellenében az egyfordulós helyhatósági választáson. Az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt szerint az RMDSZ a felelős ezért.

A Brassó megyei Apácától a Bihar megyei Margittáig számos olyan településen állít idén polgármesterjelöltet az Erdélyi Magyar Néppárt, ahol az indulásuk miatt az esélyesnek számító RMDSZ-es jelölt helyett egy román jelölt nyerheti az egyfordulós választásokat. Olyan községek is akadnak, ahol az EMNP egyenesen román jelöltet támogat a magyar jelölt ellenében. A helyi RMDSZ-es politikusok szerint a néppártosok idén elzárkóztak az összefogástól olyan településeken is, ahol négy éve még a szövetség jelöltjét támogatták, hogy ne veszélyeztessék a magyar önkormányzati képviseletet.

Román EMNP-jelölt Székelyföldön

Az idei helyhatósági választások talán legnagyobb furcsasága, hogy a háromszéki Sepsikőröspatakon az EMNP-nek román polgármesterjelöltje van. Silviu Ioachim támogatását egy hete jelentették be a helyi néppártosok. A jelölt korábban 20 évig vezette a községet függetlenként, majd a PSD és PDL színeiben, legutóbb pedig a roma párt és a PDL által létrehozott koalíció képviselőjeként.

A Silviu Ioachimot bemutató sajtótájékoztatón az EMNP-sek hangsúlyozták, hogy jelöltjüknek az anyja magyar, és magyar nőt vett el feleségül, de az RMDSZ Kovászna megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint korábban a Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma küldöttségének tagjaként ment Bukarestbe panaszkodni Traian Băsescu volt államelnökhöz, hogy mennyire el vannak nyomva a székely megyékben a románok.

"Ennek a jelöltnek a több tucat feljelentése nyomán becsületes községbeli magyar emberek 3 évig járták a bíróságot ártatlanul. Látjuk mind, egy igazi nemzetpolitikust nevesített polgármesterjelöltnek az EMNP Sepsikőröspatakon. A kérdés csak az, hogy Ioachim Silviu melyik nemzet oldalán politizál. Meggyőződésem, hogy Tőkés László és Szilágyi Zsolt nem ilyen emberrel akar együtt dolgozni, és puszta tévedés, hogy az EMNP szórólapján nevüket adják mellé, és támogatásukról biztosítják ezt az embert" - fogalmazott egy korábbi közleményében Grüman Róbert.

A Háromszék tudósítása szerint egyébként még Toró T. Tibor, az EMNP országos alelnöke is elismerte: bátor lépésnek tűnhet, hogy egy nevében és szellemiségében is magyar párt román jelöltet indít. Azzal érvelt, hogy az autonómia szempontjából is fontosnak tartják az erdélyi szellemiséget képviselő románok, román pártok megszólítását, a párbeszéd kialakítását velük, és ebben segítségükre lehetnek a Silviu Ioachimhoz hasonló románok.

Román jelöltet támogatnak Köröstárkányban is

Bihar megyében Margittán fennáll az a veszély, hogy a 38 százalékos magyar közösség elveszítheti a polgármesteri tisztséget, mert az EMNP egy független magyar jelöltet támogat. „Súlyos veszteség lenne a polgármesteri tisztség elvesztése, mert éppen a magyar városvezetőnek köszönhetően sikerült több mindent megvalósítani, például a magyar iskolát beindítani, amire mindenki nagyon büszke” – mondta el portálunknak Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

Margittán öten versenyeznek a városvezetői tisztségért június 5-én. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) mellett az RMDSZ, a Liberálisok és a Demokraták Szövetsége (ALDE) indít jelöltet, illetve indul a független Zsembinszky István is. Az ALDE jelöltje ráadásul vegyes házasságból származik, tehát szintén számít magyar szavazatokra. „A román pártok éppen ebben voltak érdekeltek, mert így megoszlanak a magyar szavazatok” – jegyezte meg Szabó Ödön.

A képviselő szerint a választásokon a jelenlegi RMDSZ-es polgármester, Pocsaly Zoltán a favorit, ám esélyeit jelentősen rontja, hogy az EMNP a független magyar jelöltet támogatja. „A néppártosok nyíltan vállalják, hogy nem az RMDSZ jelöltjét támogatják, aki mögé négy évvel és nyolc évvel ezelőtt is felsorakozott a magyar közösség. Azok is, akik most nem állnak mellé” – jelentette ki a politikus. Hozzátette, tudomása szerint az EMNP háttéralkut kötött a liberálisokkal, amely szerint a független magyar jelölt megkaphatja a kórházigazgatói tisztséget.

A magyar többségű Köröstárkányban egészen különös helyzet alakult ki. A községnek jelenleg román polgármestere van, akit a választásokon az EMNP támogat az RMDSZ-es jelölt ellenében. Ezzel a Belényesi-medence egyetlen magyar többségű települése elveszítheti azt az esélyt, hogy ismét magyar vezetője lehessen. Szabó Ödön tájékoztatása szerint a községben az EMNP-sek voltaképpen korábbi MPP-sek, akik tömegesen átiratkoztak a Néppártba. Azután léptek így, hogy a Bihar megyei MPP elfogadta az RMDSZ-nek az előválasztások megszervezésére vonatkozó javaslatát.

„Azt szerettük volna, hogy döntse el a magyar közösség, ki legyen a közösen támogatott magyar jelölt. Ám a helyi MPP-sek annyira a román polgármester fogságában élnek, hogy ezt elutasították. Inkább átiratkoztak a Néppártba, és EMNP tanácsosjelölti listáján indulnak a választásokon. Polgármesterjelöltjük nincs, a jelenlegi PSD-s községvezetőt támogatják” – vázolta a helyzetet a képviselő. Hozzátette, az egyik EMNP-s tanácsosjelölt annyira elkötelezett híve a román polgármesterjelöltnek, hogy még a választási plakátját is felragasztotta a portája kapujára.

Kárt szenvedhet politikai megosztottsága miatt a magyar közösség a Körös-völgyi Tenkén is. A kevesebb mint 30 százalékban magyarok lakta községben több román jelölt is versenyez a polgármesteri tisztségért, ami a román szavazatok megoszlása miatt az RMDSZ fiatal jelöltjének, Kondor Ferencnek az esélyeit növeli. Ezt az esélyt azonban lenullázhatja, hogy az EMNP is indított jelöltet. „Információim szerint Tenkén a jelenlegi román polgármester felkérésére indított az EMNP jelöltet azért, hogy megosszák a magyar szavazatokat” – nyilatkozta Szabó Ödön.

Magyarkapus „elveszhet”

A 37 százalékban magyarok lakta Kolozs megyei Magyarkapuson szintén könnyen megtörténhet, hogy azért nem lesz magyar vezetője a községnek, mert az EMNP indít polgármesterjelöltet, rontva az RMDSZ jelöltjének, Rácz P. Zoltánnak az esélyeit – tudtuk meg Deák Ferenctől.

A Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökének tájékoztatása szerint Erdőfeleken az EMNP polgármesterjelöltjének, Soós Sándornak az indulása közvetett módon árt a 22 százalékos helyi magyarság érdekeinek. A községben az RMDSZ nem indított jelöltet, hanem a magyar közösséghez pozitívan viszonyuló liberális jelöltet támogatja. Indulásával azonban Soós Sándor megfosztja a magyar szavazatok egy részétől a PNL-s politikust, növelve a PSD-s jelölt esélyeit. „Ezzel az a baj, hogy a szociáldemokrata jelölt helyi tanácsosként ellenségesen viszonyult a magyar közösséghez. Azt nyilatkozta, hogy ha ő lesz a polgármester, akkor Györgyfalva négy évig egy lejt nem fog kapni a költségvetésből” – magyarázta Deák Ferenc.

Az ügyvezető elnök szerint kockázatos a választások kimenetele a 46 százalékban magyarok lakta Tordaszentlászlón, ahol az EMNP szintén állított polgármesterjelöltet, megosztva a közösség szavazatait. „Az a szerencsénk, hogy a községben több román jelölt is indul, így a román szavazatok is megoszlanak” – jegyezte meg a fiatal politikus. Hasonló helyzet alakult ki az EMNP jelöltjének indulásával Bálványosváralján is – tette hozzá.

Több Kolozs megyei településen ugyanakkor csökkenhet a magyar önkormányzati képviselők száma amiatt, hogy az EMNP tanácsosi jelöltlistát indít. Deák Ferenc példaként hozta fel Ördöngösfüzest, ahol esély lenne az alpolgármesteri szék megszerzésére, ha a jelenlegi kettőről háromra növelné tanácsosai számát az RMDSZ. „Ám az EMNP listája miatt szavazatokat veszíthetünk, így nem tudjuk növeli tanácsosaink számát. Eleshetünk az alpolgármesteri tisztségtől, és ez a helyi magyar közösségnek sem jó” – fogalmazott a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

Hosszúmező: „elárulták a magyar közösséget”

A Máramaros megyei Hosszúmező lakosságának 71 százaléka magyar, ennek ellenére a községnek tizenkét éve román polgármestere van. Ennek az ellentmondásos helyzetnek a helyi RMDSZ-elnök szerint sokrétű oka van, s csupán az egyik magyarázata a magyar közösség széthúzása. Diki Norbert szerint azonban az idei választások változást hozhatnának, ha az EMNP „nem árulta volna el a magyar közösséget”.

A súlyos vád a 2012-es választások után történtekre alapszik. Akkor az RMDSZ három, az MPP és az EMNP pedig szintén három tanácsost juttatott be közös listán a tizenegy tagú községi önkormányzatba. Ez jó hír volt, hiszen a magyarok tanácsosok többségbe kerültek a testületben, így magyar közösség érdekeit követve dönthettek a település sorsát érintő fontos kérdésekben. Csakhogy az EMNP-s tanácsos, Várkola Tibor váratlanul lepaktált a PSD-s polgármesterrel, átállt a román tanácsok oldalára, cserében pedig megkapta az alpolgármesteri tisztséget. Amit egyébként addig egy RMDSZ-es tanácsos töltött be – idézte fel Diki Norbert.

„Most ez az ember indul a polgármester-választáson, jelentősen gyengítve a rátermett jelöltünk, R. Fekete Lajos esélyeit” – fogalmazott az RMDSZ-elnök. Hozzátette, az EMNP polgármesterjelöltje soha nem a „magyar ügyet” képviselte a helyi tanácsban, keresztbe tett a három RMDSZ-es és két MPP-s tanácsos javaslatainak.

Diki Norbert elmondta, márciusban leültek tárgyalni az EMNP-vel a választásokról. Akkor a néppártosok azt javasolták: az RMDSZ ne állítson polgármesterjelöltet, hanem támogassa Várkola Tibort, cserében pedig megkapják az alpolgármesteri tisztséget. „Ha Várkola egy kompetens személy lenne, aki a magyar közösség érdekeit tartja szem előtt, akkor talán vissza is léptettük volna a jelöltünket. De ez egy elfogadhatatlan ajánlat volt” – mondta az RMDSZ-elnök.

Arad megyében román jelöltet támogatnak

Az Arad megyei Kisjenőn a magyarság számaránya 19 százalék. Az RMDSZ négy évvel ezelőtt két tanácsost juttatott be az önkormányzatba, ez a két mandátum most veszélybe került azáltal, hogy az EMNP önálló tanácsosi jelöltlistát indít – tudtuk meg Bíró Zoltán helyi RMDSZ-elnöktől és polgármesterjelölttől. Tájékoztatása szerint az EMNP nem indít polgármesterjelöltet, de a választásokon nem őt, hanem a PNL jelöltjét támogatják.

Bíró Zoltán elmondta, négy évvel ezelőtt felajánlotta EMNP-nek a közös jelöltlistát, de elutasították. Akkor a Néppárt mindössze 50 szavazatot kapott a helyhatósági választásokon. A kisjenői RMDSZ-elnök nem érti a hozzáállásukat. Annál is inkább, mert az EMNP-vel összefonódó EMNT Arad megyei elnöke, Borbély Zsolt Attila, április végén a Nyugati Jelennek nyilatkozva kijelentette, hogy kötelesség megőrizni a magyar képviseletet a szórványban. „Ezt a kijelentést az EMNP nem vette komolyan” – állapította meg Bíró Zoltán.

Apácán idén már nincs összefogás

A 37 százalékos magyar lakosságú Apácán öt polgármesterjelölt indul június 5-én. A magyar közösségnek kedvez, hogy a három román jelölt megosztja majd a román szavazatokat, csakhogy a jelenlegi RMDSZ-es polgármester, Bölöni László újraválasztási esélyeit rontja, hogy az EMNP-nek is van jelöltje.

A Brassó megyei község vezetője a Maszolnak elmondta, a helyi RMDSZ még februárban felajánlotta a közös lista és közös jelölt lehetőségét az EMNP-nek. Urnás előválasztást javasoltak a közös jelöltről, de ezt a néppártosok elutasították. „Februárban beszéltünk velük utoljára. Azóta egyetlen megkeresésünkre sem reagáltak. Ehelyett összeállították a tanácsosi jelöltlistájukat, és bejelentették, hogy Gál Andrást indítják a polgármesteri tisztségért. Nyílt levélben fordultam az EMNP Brassó megyei szervezetéhez ebben az ügyben, de választ erre sem kaptam” – magyarázta Bölöni László.

Az elöljáró felidézte: az időközben elhunyt elődjét, Bölöni Gyulát a magyar közösség összefogásával sikerült megválasztani polgármesternek, akkor az EMNP-nek nem volt ellenjelöltje. „Magam simán megnyertem az időközi választásokat, nem volt magyar ellenjelöltem. Nem értem, miért nem lehetett az idén is összefogni a magyar közösség érdekében” – mondta Bölöni László.

Szilágyi Zsolt az RMDSZ-re hárítja a felelősséget

Az EMNP elnöke, Szilágy Zsolt megkeresésünkre az RMDSZ hárította a felelősséget az összeállításunkban felsorolt településeken kialakult helyzet miatt. Szerinte számos községben és városban indokolt lett volna a tárgyalás az RMDSZ, az MPP és az EMNP között a választási együttműködésről, de ezt Kelemen Hunor szövetségi elnök elutasította.

„Tavaly decemberben a marosvásárhelyi helyzetből kiindulva az RMDSZ vezetőjének azt javasoltam, üljünk le, és tárgyaljuk meg településekre lebontva az összefogás lehetőségét, de Kelemen Hunor ettől elzárkózott. Fél évre rá azt mondani, hogy az EMNP a felelős a kialakult helyzetért, úgy érzem, hogy képmutatás. Úgy gondolom, hogy éppen az RMDSZ politikája, a tárgyalásoktól való elzárkózása, illetve a korrupcióhoz való, embereket elriasztó viszonyulása veszélyezteti a magyar képviseletet” – jelentette ki Szilágyi Zsolt.

Az EMNP elnöke szerint több Bihar, Szatmár és Kolozs megyei településen szerződéses együttműködést ajánlottak fel az RMDSZ-nek. Javaslataikat idén januárban és februárban iktatták is a szövetség helyi szervezeteinél, amelyek azonban elzárkóztak a tárgyalástól. Szerinte ennek oka, hogy míg az EMNP több magyart, az RMDSZ „több pártkatonát” akart az önkormányzatokba.

Arra a felvetésünkre, hogy több helyi RMDSZ-es politikus szerint az EMNP-sek voltak azok, akik elzárkóztak a tárgyalástól, Szilágyi Zsolt ismételten azt mondta: az összefogás nem rajtuk múlott. „Apácán például arra kértük Bölöni László RMDSZ-es polgármestert, menjen el Kelemen Hunorhoz, és győzze meg a saját pártelnökét, hogy az összefogásnak van értelme” – jelentette ki.

Arra a kérdésünkre, nem tartja-e a politikai vitákon túl is kirívónak, hogy az önmagát a „nemzeti oldal” képviselőjének tartó, autonomista EMNP még egy székelyföldi községben is román jelöltet indít a választásokon, Szilágy Zsolt úgy reagált: Silviu Ioachimot ötször választották meg eddig polgármesternek a kőröspatakiak, és a „helyi közösség” javasolta jelöltnek. „Ha mi az autonómiáért küzdünk, akkor a helyi szervezetek autonómiáját is tiszteletben tartjuk a jelöltjeik kiválasztásakor” – magyarázta. Hangsúlyozta, Silviu Ioachimnak csak a neve román, és megbízik benne a közösség.

Szilágynagyfaluban az MPP támogat román polgármestert.  Szilágy megyében kirívó és némileg a Bihar megyei Köröstárkányhoz hasonló Szilágynagyfalu helyzete. A kétharmadában magyarok lakta nagyközséget jelenleg román polgármester vezeti, de esély van arra, hogy idén az RMDSZ jelöltje nyerje el a tisztséget. Ha ez mégsem így történik, azért nem az EMNP, hanem az MPP okolható, mert a jelenlegi román polgármestert támogatják a választásokon – mondta el portálunknak Seres Dénes. A Szilágy megyei RMDSZ elnöke szerint Szilágynagyfaluban nem működött az MPP-vel kötött választási együttműködés, amelynek lényege, hogy ne rontsák egymás esélyeit a felek. „Ez egy egészen különleges helyzet. Az MPP annyira felkarolta az amúgy PSD-s támogattságú, független Mate Radu polgármestert, hogy még a budapesti parlamentbe is magukkal vitték egy alkalommal” – magyarázta.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?