Winkler és Sógor elhozta Európát az EU Táborba

Demokrácia az EU-ban, régiók Európája vs nemzetállamok Európája címmel tartottak előadást az RMDSZ európai parlamenti képviselői: Winkler Gyula és Sógor Csaba az EU Tábor harmadik napján.

Winkler Gyula EP-képviselő az előadás során kiemelte, a régióknak nagyobb szerepet kellene kapniuk az unióban. Nekünk, erdélyi magyaroknak szükségünk van az Európai Unióra, fogalmazott az európai parlamenti képviselő. ,,Képzeljük el egy pillanatra, mit jelentene, ha holnap reggeltől megszűnne az Európai Unió vagy mi nem lennénk már az unióban. Útlevélre és vízumra lenne szükség, hogy Budapestre utazzunk, nem részesülhetnénk a mezőgazdasági támogatásokból, azokból az uniós alapokból, amelyeknek köszönhetően az elmúlt években településeink fejlődtek. Különösen titeket, fiatalokat érintene, ha megszűnne az Erasmus- program, jelentősen beszűkülnének a külföldi tanulási lehetőségek, és a sor folytatható a roaming-díjakkal, fapados repülőjáratokkal, mindenki bővítheti a maga élethelyzetének megfelelően" – sorolta az unió nyújtotta, hétköznapjainkra is kiható uniós előnyöket Winkler Gyula.

,,Kisebbségi közösségként ebben a Brexit utáni, válságos európai időszakban is ki kell mondanunk, hogy olyan Európát szeretnénk, amely a régiók Európája, a közösségek Európája, ahol erdélyi magyarként, nemzetalkotó közösség tagjaként mi is otthon érezhetjük magunkat" – szögezte le az európai parlamenti képviselő.

Sógor Csaba a Brexit kapcsán úgy fogalmazott: az a legfontosabb, hogy megmaradjon az egyensúly az Európai Unió nagy tagállamai között. Mint mondta, az Európai Parlamentben a brit népszavazást követően mindenki a helyzet alapos elemzésének szükségességére és a közvetlen demokrácia intézményének tiszteletben tartására figyelmeztetett, ugyanakkor egyes képviselők részéről tapasztalható volt a regionális öntudat megnyilvánulása is. Az RMDSZ-es EP-képviselő szerint, amikor válság van − lehet ez gazdasági, pénzügyi vagy éppen migrációs − mindig akkor derül ki, hogy a békeidőben bejáratott rendszer válságidőszakban nem kielégítően működik. „A jelenlegi helyzetben az a fontos, hogy a közös döntések kialakítása során mindegyik tagállam érdekei érvényesüljenek, ebből származhat a valódi európai politika" – fogalmazott a képviselő, aki szerint az Európai Unió most fontos döntések előtt áll. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen irányba mozdul el az európai integráció, de Sógor Csaba szerint egy biztos: sokkal többet kell költenie az EU-nak a védelempolitikára.

Arra a kérdésre, hogy a régiók Európája vagy a nemzetállamok Európája fele kellene tartanunk Sógor Csaba úgy nyilatkozott: első körben a fogalmakat kellene tisztázni. „A nemzetállamok Európája fogalom − az angol terminológia miatt is − félreértelmezhető. Ezért tagállamok Európájáról és régiók Európájáról szerencsésebb beszélni”. Véleménye szerint mindkettőre szükség van, még akkor is, ha a válság időszakában kevesebbet beszélünk a régiók Európájáról. „Az uniós struktúrákban szükség van az uniós és a tagállami döntésekre is, nem lehet a kettőt szembeállítani egymással” – szögezte le a képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?