Román és magyar ifjúsági vezetők találkoztak az EU Táborban

Ifjúsági szervezetek vezetői találkoztak szerdán, az az EU Tábor "nulladik napján", hogy közös és sajátos ügyeikről beszélgessenek. Szó esett kivándorlásról, új pártokról, etnikai kérdésekről.

Ionuț Țața, Asociația Pro Democrație elnöke, a beszélgetés moderátora elmondta, az idei év feszültebb volt az előzőnél, számos rendszerellenes hang erősödött meg, de számos fiatal is indult a választásokon.

Sergiu Papuc, a Szociáldemokrata Párt (PSD) marosvásárhelyi polgármesterjelöltje, a városi tanács tagja, a párt ifjúsági szervezetének Maros megyei elnöke arról beszélt, hogy a városban olyan új erő is megjelent – a Szabad Emberek Pártja –, amelynek sikerült megszólítania a román és magyar szavazókat is – ez nem sikerült másoknak 26 éven át. Az üzenetek valóban mindenkihez el kell hogy jussanak. Elmondta, jómaga is azt hangsúlyozta a kampánya során, hogy mindenki elnöke volna, nem csak a város egy részéé.

Véleménye szerint az RMDSZ-nek is meg kellene értenie, hogy az üzeneteit a románok számára is meg kellene fogalmaznia. „A PSD-ben is számos dinoszaurusz van, és nehezen halnak ki” – tette hozzá.

Țața érdeklődésére Papuc elmondta, új politikai erők alapítását nincs oka nem támogatni, de ezeket a kezdeményezéseket olyan idealizmus jellemzi, ami a teljes romániai jogi háttér átalakítását is igényelné. Lehetséges ugyanakkor, hogy az ilyen kezdeményezések változásokat érhetnek el lokálisan, amelyekre egy PSD-méretű párt sem volna képes – mondta.

Az etnikai szavazás marad

Az önkormányzati választások eredménye azt mutatja, az RMDSZ egyfajta nyitottságot tudott képviselni, példaértékű az együttműködés a HÁRIT és a szövetség között, fogalmazott Olteán Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács Elnöke. Kovászna megyében jelenleg öt fiatal megyei tanácsosuk van, a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál három tanácsos kapott mandátumot, két polgármesteri tisztséget is elnyertek.

Az elmúlt pár évben sorra jöttek létre új magyar pártok, de nem tudták megállni a helyüket a választásokon. Végig kell járni a lépéseket, ő maga is 2008-ban plakátolt, dolgozott a pártnak, ma pedig önkormányzati tanácsos – mondta Olteán. Amíg létezik RMDSZ és magyarság, addig etnikai alapú választásokra számíthatunk, a szlovák példa jól mutatja, hogyan esik ki a magyar érdekképviselet egy vegyes párt (a MOST-HÍD) miatt – vélekedett.

A fiatalok kivándorlása kapcsán arra hívta fel a figyelmet, foglalkozni kell az egyetemet nem végző fiatalokkal is. „Az a tapasztalatom, hogy kell hagyni őket elmenni, aztán arra biztatni őket, hogy a gyűjtött pénzüket be kell fektetniük itthon” – fogalmazott. Elmondta: van példa rá Háromszéken, hogy egy fiatal szakácsnak állt külföldön, aztán séf lett, és minden vágya, hogy hazajöjjön.

A szavazás nehézségei

Talpas Botond, a Magyar Ifjúsági Központ Egyesület elnöke a különböző országok közti választási különbségeket taglalta, arra világítva rá többek között, hogy a fiatalok gyakran lemaradnak a listákról, hiszen a községek igyekeznek minden települést képviseltetni a listán, de még egy kolozsvári városi tanács is 27 tagú, amelyen több politikai erőnek kell osztoznia.

Talpas szerint az a tény is számít, hogy a fiatalok 18 éves korukban válnak választópolgárrá, amikor már sokan az egyetemi évek alatt egy új közösségbe kerülnek. A választásokon való részvételt nehezíti tehát, hogy miután sokan egy távoli nagyvárost választanak második otthonukul, a hazautazás anyagi költséget jelent, és időben is sokat jelent.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?